Zkuste tip Blanky Malé na rychlé a jednoduché občerstvení v italských barvách
Tento týden uzavírají svůj školní rok nejen základní a střední školy, ale také ty jazykové. Jazyková škola Lingva v Hradci Králové nabízí studium spousty jazyků, mimo jiné i italštinu, o kterou je v poslední době zvýšený zájem.
V zemi, ve které je spousta památek, krásné moře, mnoho slunečních dnů a především výborná kuchyně, se chceme čím dál víc dorozumět.
Itálii miluji z mnoha důvodů, říká Jana Broukalová - zakladatelka Společnosti přátel Itálie
Itálii většina z nás vnímá jako jednu z turistických destinací. Jižanský temperament, slunce, dobré víno a olivy jsou příjemnou stránkou, kterou si z letních dovolených pamatujeme. Jana Broukalová - zakladatelka královéhradecké Společnosti přátel Itálie, měla možnost poznat Itálii z pozice cizince, který se do Itálie odstěhoval se svou rodinou.
Jedná se o románský jazyk, italština byla dokonce americkou CNN několikrát zvolena jako nejkrásnější jazyk světa a podle jejího průzkumu mluví italským jazykem přibližně 100 miliónů lidí po celém světě.
Mezi italské studenty se redaktorka Blanka Malá vydala s mikrofonem nikoli do učebny, ve které pobývají většinu roku, ale do Šimkových sadů, kde měli závěrečnou hodinu a také piknik.
Jaký byl letošní studijní rok, na to se zeptala lektorky Mirky Pánkové.
A tip na rychlé a jednoduché občerstvení v italských barvách?
Na špejli napíchnete cherry rajčátko, kuličku mozzarely a doplníte lístkem bazalky. Vychladíte a podáváte!
Recept na Aperol Spritz
Sklenici ze 2/3 naplňte ledem. Nalijte 1 díl sody, 3 díly Prosecca a na závěr krouživým pohybem 2 díly Aperolu. Díky krouživému pohybu se všechny ingredience dokonale propojí. Jako 1 díl se standardně používá 2 cl, ale je to na vás. Na závěr přidejte plátek pomeranče.
Tak dobrou chuť! Nebo vlastně buon appetito!
Související
-
Špagety jsou synonymem italské kuchyně a mají spoustu podob. Zkuste je s masovými kuličkami
Ačkoliv je druhů těstovin nepřeberné množství, jeden druh z nich nepokrytě vyčnívá. Špagety neboli spaghetti, pokud chcete ctít italský původ, jsou zkrátka nepřekonatelné.
-
Zapečená sýrová polenta s vepřovými nudličkami. Chuť Itálie, která si vás omotá kolem prstu
Polenta je kukuřičná kaše rozšířená v severní Itálii a také v Chorvatsku, Rumunsku, Moldavsku a Černé Hoře. U nás se nejčastěji prodává instantní kukuřičná polenta.
-
Chvilky s Itálií aneb 30 let pevného přátelství Miroslava...
Kdo by neznal srdečnou a charismatickou osobnost českého herce Miroslava Horníčka? Plzeňský rodák se k divadlu dostal na plzeňské reálce, kde chodil do ochotnického...
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.