Zkuste tip Blanky Malé na rychlé a jednoduché občerstvení v italských barvách

27. červen 2019

Tento týden uzavírají svůj školní rok nejen základní a střední školy, ale také ty jazykové. Jazyková škola Lingva v Hradci Králové nabízí studium spousty jazyků, mimo jiné i italštinu, o kterou je v poslední době zvýšený zájem.

V zemi, ve které je spousta památek, krásné moře, mnoho slunečních dnů a především výborná kuchyně, se chceme čím dál víc dorozumět.

Itálii miluji z mnoha důvodů, říká Jana Broukalová - zakladatelka Společnosti přátel Itálie

Západ slunce v Itálii

Itálii většina z nás vnímá jako jednu z turistických destinací. Jižanský temperament, slunce, dobré víno a olivy jsou příjemnou stránkou, kterou si z letních dovolených pamatujeme. Jana Broukalová - zakladatelka královéhradecké Společnosti přátel Itálie, měla možnost poznat Itálii z pozice cizince, který se do Itálie odstěhoval se svou rodinou.

Jedná se o románský jazyk, italština byla dokonce americkou CNN několikrát zvolena jako nejkrásnější jazyk světa a podle jejího průzkumu mluví italským jazykem přibližně 100 miliónů lidí po celém světě.

Mezi italské studenty se redaktorka Blanka Malá vydala s mikrofonem nikoli do učebny, ve které pobývají většinu roku, ale do Šimkových sadů, kde měli závěrečnou hodinu a také piknik.

Jaký byl letošní studijní rok, na to se zeptala lektorky Mirky Pánkové.

A tip na rychlé a jednoduché občerstvení v italských barvách?

Na špejli napíchnete cherry rajčátko, kuličku mozzarely a doplníte lístkem bazalky. Vychladíte a podáváte!

Rychlé a jednoduché občerstvení v italských barvách

Recept na Aperol Spritz

Sklenici ze 2/3 naplňte ledem. Nalijte 1 díl sody, 3 díly Prosecca a na závěr krouživým pohybem 2 díly Aperolu. Díky krouživému pohybu se všechny ingredience dokonale propojí. Jako 1 díl se standardně používá 2 cl, ale je to na vás. Na závěr přidejte plátek pomeranče.

Tak dobrou chuť! Nebo vlastně buon appetito!

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.