Zkrachují nekuřácké vesnické hospody? V Otovicích na Broumovsku mají dvě a obě prosperují!

28. únor 2016

Zákaz kouření v restauracích. Téma, o kterém se v posledních měsících vášnivě diskutuje. Na konci minulého roku poslanci vládní návrh protikuřáckého zákona podpořili. Odpůrci přitom tvrdí, že do restaurací a hospod bude potom chodit méně lidí a některé i zkrachují. My vás teď vezmeme do Otovic na Broumovsku, malé obce na české-polských hranicích. Tam jsou dvě hospody a obě nekuřácké. O zákazníky přitom nemají nouzi.

„My tady máme hospodu 14 roků, ze začátku jsme kouřili, to je fakt." Restaurace U Bartošů je na konci Otovic, jen pár metrů od hraničního přechodu.

V době otevření byla podle spolumajitelky Hany Bartošové kuřácká, od prvního vymalování ale mají milovníci nikotinu smůlu: „Asi 12 roků tady nekouříme."

Jde o rodinnou hospodu a rozhodování tak bylo o to jednodušší.

Paní Hana ani její syn Petr Bartoš nekouří: „Já jsem strašně trpěl, když se tady kouřilo."

Čtěte také

Změnu přitom kritizovalo minimum lidí, naopak přilákala novou klientelu, asi polovina dojíždí ze sousedního Polska.

I proto má dnes paní Hana jasno: „No my tady už nebudeme kouřit. Lidi jsou naučený a chodí ven."

O kousek dál, uprostřed obce s pouhými třemi stovkami obyvatel, je druhá otovická restaurace La Sahula.

Před šesti lety ji obec pronajala s podmínkou, že bude nekuřácká. Důvod byl přitom jednoduchý.

„My jsme investovali 1,7 milionu korun a tak jsme tady nechtěli každých půl roku malovat a aby ty dřevěný obklady nebyly po chvíli žlutý," říká nezávislý starosta Otovic Petr Novák.

Byl tedy odpor hroznej, každý mi říkal, že do tý hospody nebude nikdo chodit. No a je tady většinou plno.Petr Novák, nezávislý starosta Otovic

Reakce místních prý byly hodně radikální.

„Problém, že si nemůžou zakouřit u piva, to je jediný. Ale začali zase chodit jiný lidi, třeba na jídlo. Takže je to lepší," doplňuje nájemce restaurace Milan Korytyák.

Podle něj tvoří podstatnou část klientely rodiny s dětmi. Kuřáci z řad hostů přitom chodí ven, stejně jako část personálu.

Zákaz kouření v restauracích v zemích EU
autor: PLE
Spustit audio