Život plný dobrodružství, pomoc turistů v Teplických skalách a víc peněz za MHD. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Připravili jsme pro vás pětidílnou četbu na pokračování z knihy Leoše Šimánka: Život plný dobrodružství aneb Světem křížem krážem v rozhlasové úpravě Pavla Krejčího.

Známý východočeský cestovatel, spisovatel a fotograf, který žil střídavě v Německu,v Kanadě a nyní v Čechách, se cestopisné literatuře věnuje od roku 1975. Cesty a expedice po celém světě nejdřív podnikal sám a později s celou rodinou. O zážitky z těchto cest se s vámi podělí po pět nedělních podvečerů prostřednictvím četby herce Pavla Soukupa.

Čtěte také

Návštěvníci Teplických skal pomáhají s obnovou turistického okruhu. Dobrovolně totiž už přepravili víc než tunu materiálu potřebného pro obnovu schodů a lávek v těžko přístupných místech skalního města. Stačily k tomu obyčejné cedule s nápisem „Popones mě prosím o pár metrů. Děkujeme."

„Jak je to těžké? Tak jedna fošna má kolem 15 až 20 kilogramů. Tedy není to nic lehkého, každý den se odnesly dvě až tři fošny. Kdybychom to museli nosit sami, tak tam budeme teď mít zhruba pětinu nebo osminu materiálu," říká Ondřej Marek, zaměstnanec města Teplice nad Metují a jeden ze správců skalního okruhu.

Čtěte také

Cena, kterou účtuje město Hradec Králové za služby městské hromadné dopravy sousedním obcím, v nejbližších letech výrazně naroste. V roce 2023 už budou linkové autobusy například do Stěžer, Vysoké nad Labem nebo do Předměřic zajíždět za trojnásobek částky, za kterou jezdily ještě donedávna. Jak se s tím obecní rozpočty poperou a bude vůbec zájem o služby hradecké MHD?

Hradecká městská hromadná doprava bude i v roce 2022 zajíždět do sousedních obcí ve stejném rozsahu jako letos. Obce ale za plnění smlouvy s magistrátem krajského města zaplatí výrazně víc. Protože nárůst ceny je ve srovnání s dobou nedávno minulou trojnásobný, může v dalších letech dojít i k rušení spojů nebo konci MHD v některých obcích vůbec.

autor: baj
Spustit audio

Související