Živé emoce a kontakt s posluchači, to je pravé rádio. Hradečtí rozhlasáci vyrazí do měst a vesnic

4. leden 2022

Český rozhlas Hradec Králové pro své posluchače chystá spoustu nových věcí, ale zároveň se také ještě ohlíží za uplynulým rokem. Ve studiu přivítala moderátorka Jana Kudyvejsová ředitele Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice Jiřího Kánského a vedoucí programu Českého rozhlasu Hradec Králové Ladu Klokočníkovou.

Jak vám se podařilo vkročit do nového roku? Bylo to tou pravou nohou?
Jiří Kánský: Bylo to pravou nohu.
Lada Klokočníková: Já si myslím, že se to podařilo, hlavně, že jsme zdraví. Zdravý je celý rozhlasový tým, takže doufáme, že to tak bude po celý letošní rok.

Když jsou ve vysílání emoce, tak to lidi baví a rádi poslouchají. Chceme vyjíždět do různých měst, kde už máme vytipovány zajímavé hosty.
Jiří Kánský, ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaký byl rozhlasový rok 2021?
Jiří Kánský: Hodnotil bych ho velmi dobře, přestože to byl rok nelehký a potýkali jsme se s řadou opatření a nařízení, která jsme samozřejmě museli dodržovat nejen mezi sebou, ale i ve vztahu k hostům, kteří přichází do vysílání. Ale většina věcí, které jsme původně plánovali, se povedla. Udělalo mi radost, že se nám podařilo poprvé v historii uspořádat galavečer k vyhodnocení hned dvou ročníků ankety Šarmantní osobnost roku najednou. Zvládli jsme v říjnu vyhlásit vítěze 24. a 25. ročníku v královéhradeckém Aldisu a byl to velmi zdařilý přenos, který kromě našeho přebírala i další regionální studia a celoplošná stanice Dvojka.

Čtěte také

Dále se nám podařilo v průběhu roku uskutečnit řadu přímých přenosů z různých míst. Někde jsme byli poprvé, někam jezdíme pravidelně. To byl například festival Regiony, dřívější festival Divadlo evropských regionů v Hradci Králové, nebo krásný přenos z Janovy Hory, z huculské farmy v Krkonoších. Počátkem prázdnin jsme vysílali tříhodinový přímý přenos ze Safari Parku Dvůr Králové, protože královédvorská zoo slavila 75. výročí založení. Tradičně jsme byli v Teplicích nad Metují na Mezinárodním horolezeckém filmovém festivalu, a v říjnu jsme vysílali i z Městských lesů v Hradci Králové, z kempu Stříbrný rybník, spolu s myslivci.
Lada Klokočníková: Některé věci se bohužel kvůli covidu nepodařilo uskutečnit, takže nebyly koncerty, měla přijet Leona Machálková hned na dvě vystoupení, což se muselo odložit, nepodařily se výjezdy do regionů, protože jsme plánovali velké akce v názvem Rádio na cestách, kdy jsme si řekli, že vezmeme vždy několik rozhlasáků, naše moderátory a techniky a společně vyjedeme do regionů. Vyjeli jsme pouze do Janských Lázní a další výjezdy už se neuskutečnily.

Čtěte také

Ale letos bychom chtěli v tomto plánu pokračovat, uvidíme, jak se to podaří. Posluchači nám mohou i napsat: přijeďte k nám, rádi bychom vás pozvali.
Jiří Kánský: Budeme opravdu rádi za každý tip.
Lada Klokočníková: Ale vzhledem k tomu, jaká byla situace, tak jsme velice rádi, že se naopak podařilo natočit a odvysílat například rozhlasovou četbu z knihy cestovatele Leoše Šimánka - Život plný dobrodružství. Rozhlasová kavárna byla také dlouho uzavřená, teď už fungujeme, ale jen tak napůl, za dodržování protiepidemických opatření. Tedy, hodně se toho povedlo, ale jsou i věci, které bychom chtěli takzvaně dotáhnout do konce. Snad se to letošním roce podaří, jen nevím, jestli se vůbec dá něco plánovat.

Galavečer Šarmantní osobnosti roku se ale podařil úžasně. Přijelo opravdu mnoho vzácných hostů a vše klaplo.
Lada Klokočníková: Byly to velké nervy, trvalo to hodně dlouho a všemu předcházela velká organizační komunikace s panem Grygarem, s panem Suchým, se všemi účinkujícími. Do poslední chvíle jsme nevěděli, jak to dopadne, ale vsadili jsme na to a říkali si: zkusme to, udělejme lidem hezký večer. A byli jsme velice šťastní, že se to podařilo.
Jiří Kánský: Protože ta omezení a opatření byla napříč celou republiku, tak jsme se potýkali i s tím, že když došlo k částečnému rozvolnění, tak mnoho interpretů, hudebních skupin a herců mělo už nabídky odjinud. Opravdu bylo náročné zkoordinovat všechny účinkující, aby to všechno klaplo.

Čtěte také

Ovšem teď je rozjetý už 26. ročník rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku. Spustilo se hlasování a čeká nás sestavování finálové desítky.
Lada Klokočníková: Ano, dorazilo obrovské množství tipů. Jen pro představu, hodně hlasů má farářka Martina Viktorie Kopecká, takže jak se zdá, že televize a StarDance sehrály svou roli. Radkin Honzák dostal hlasy, Libuše Švormová, Josef Maršálek. Dále tady máme tip na Karla Voříška nebo Alfréda Strejčka. Těch hlasů je obrovské množství, jsou jich tisíce. My z nich teď vybereme finálovou desítku, jména 10 šarmantních osobností, pro které budou moci posluchači hlasovat až do letních prázdnin.
Jiří Kánský: Nejnovějším vítězem 25. ročníku je herec Jan Přeučil, který přijede teď v pátek 7. ledna jako host Lady do rozhlasové kavárny

Lada Klokočníková: Jen je to tam teď trošičku složitější, protože se do kavárny vejde při současných opatřeních maximálně 15 lidí. Je tedy dobré si vždy zarezervovat místo. Ano, Jan Přeučil a Eva Hrušková budou našimi hosty. Říkali jsme si, že tím vlastně symbolicky odstartujeme nový ročník Šarmantní osobnosti.
Jiří Kánský: Ale nejen kavárna, živý kontakt s posluchači je to, co dělá rádio rádiem, živé emoce. Když jsou ve vysílání emoce, tak to lidi baví a rádi poslouchají. Proto chceme vyjíždět do různých měst, kde už máme vytipováno spoustu zajímavých hostů. Budeme rádi, když nám napíšete nebo zavoláte a řeknete: u nás ve vesnici se koná zajímavá tradiční akce, to by se mohlo hodit, to by se mohlo posluchačům líbit. Jak to bude možné, pokud to covidová situace umožní, chceme vyjíždět do menších měst a obcí a vysílat přímo od vás.

Čtěte také

Lada Klokočníková: Ještě bych zmínila i další věci, které připravujeme. Chceme vám přiblížit četbu z děl regionálních autorů, takže například máme v plánu četbu ze souboru úsměvných povídek s kriminální zápletkou Hořká čokoláda od Ladislava Pecháčka. Nebo Vzpomínky na starý Hradec od Emila Vachka, což by měla být kombinace četby a putování po zapomenutých místech Hradce Králové, vzpomínky na dětství a dospívání. A potom od Kláry Gočárové, potomka slavného rodu Gočárů, četba z díla Učitelčin snář aneb Život na známku.
Jiří Kánský: A budeme pokračovat také ve čtvrtečním podvečerním pořadu Návštěva po osmnácté hodině, který vřele doporučuji. Tam představujeme zajímavé osobnosti z našeho regionu. Tolik úžasných lidí si zaslouží pozornost.
Lada Klokočníková: Můžete se těšit například na Václava Fejfara, autokrosového závodníka, nebo Jiřího Uhlíře z cyklomuzea v Žirči. Tento měsíc to bude třeba i Ing. Kristýna Dyntarová, mladá dobrovolnice z Vrchlabí.

Lada Klokočníková a Jiří Kánský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s Ladou Klokočníkovou a Jiřím Kánským si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související