Získat výuční list za mřížemi? Pro odsouzené ve valdické věznici taková možnost existuje

7. září 2018 08:30

Nový školní rok začal také některým odsouzeným ve věznici Valdice na Jičínsku. Právě tam je totiž jedno ze středisek Středního odborného učiliště Vězeňské služby. Nabízí učební obor obráběč kovů a pak také vzdělávací kurzy jako například malíř - natěrač, knihař nebo svářeč. Tento školní rok bude v jedné z nejpřísněji střežených českých věznic do školy chodit zhruba 150 z 1100 odsouzených.

Možná i vaše dítě hraje na hudební nástroj, co prošel rukama vězňů

03001536.jpeg

Vězni a hudba patří k sobě už od dob Daliborových aneb kde všude vdechují život hudebním nástrojům. Věznice Odolov na Trutnovsku se může pochlubit unikátem. Uvnitř areálu funguje dílna, ve které odsouzení vyrábí a opravují hudební nástroje. Na ty následně hrají nejen děti v hudebních školách, ale třeba i umělci v pražské komorní filharmonii.

V dílně odborného výcviku právě pracuje ve vězeňských montérkách 29letý Martin Balhar. Odsouzený je za vraždu pošťačky na 19 let. „Tady je jinak nuda, tady se nedá nic dělat. Člověk je pořád zavřený. Takže tohle je takové zpestření."

Výuční list, který na konci studia dostane, je stejný, jako by ho získal na kterémkoliv jiném učilišti. Není na něm uvedeno, že studoval právě ve vězení.

Následně tady chce chodit i na další kurzy: „To bude dobré pokračování do budoucna. Když bude chtít člověk sehnat práci. Může se tady člověk věnovat třeba i programování, je tady počítačová učebna."

Věznice (ilustrační foto)

Kousek dál jeho práci sleduje mistr Jiří Polák, který tady pracuje zhruba 20 let. Jeho žáky jsou často lidé odsouzení za násilné činy, strach ale nemá: „Už strach nemám. Už je to prostě tak nějak zaběhlé, člověk se v tom prostředí už pohybuje delší dobu, tak už nemám strach. Během celé výuky je tady s námi navíc dozorce."

Věznice (ilustrační foto)

Ve valdické věznici se v současnosti nějakým způsobem vzdělává 15 procent vězňů, vysvětluje vedoucí učitel Zdeněk Bartoň: „V současné době tady studuje asi 64 žáků učebních oborů. A asi 90 žáků kurzů. Toto číslo je dlouhodobě stejné, dá se říct, co je zřízeno školské vzdělávací středisko ve Valdicích, to znamená od roku 1983."

Odsouzení mají kromě dílny k dispozici i běžné učebny. Valdická věznice má zájem, aby se vězni vzdělávali, říká její ředitel Jiří Mach: „Je to přínosem jak pro vězeňskou službu, protože my potřebujeme, aby ta vězeňská zařízení také někdo spravoval a udržoval v nějakém stavu. Tak samozřejmě vězni po výkonu trestu nachází daleko snadněji pracovní uplatnění."

Od roku 1983 získalo v této věznici výuční list 600 odsouzených, dalších 4 000 se jich pak zúčastnilo vzdělávacích kurzů.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související