Zimní údržba silnic v kraji letos stála téměř 200 milionů

22. září 2010

Zimní údržba silnic v Královéhradeckém kraji letos stála zhruba 200 milionů korun, což je přibližně o 50 milionů více než v loňské sezóně. Silnice v regionu jsou také více poškozené než v předcházejících dvou letech. Silničáři na jejich opravy na jaře vynaloží kolem 20 milionů korun. "Předcházející dvě zimy byly mírné, a proto byly náklady na údržbu silnic nižší. Letos byla naopak zima běžná, kterou silničáři velmi dobře zvládli a v kraji nemusel být vyhlášen ani jediný kalamitní den," řekl královéhradecký krajský radní Josef Ješina, který je odpovědný za oblast dopravy. Náklady na letošní zimní údržbu silnic zatím činí asi 196 milionů korun.

Na horách však ještě silničáři komunikace nadále udržují a budou je také po zimě uklízet. Náklady se proto ještě o něco zvýší. V minulosti silničáře nejvíce potrápila extrémně tuhá zima před třemi lety, kdy kraj zaplatil za ošetřování komunikací rekordních 227 milionů korun. Sypače tehdy vyjížděly ještě začátkem května 2006.
Na solení silnic letos silničářům zásoby stačily a nemuseli ji přikupovat. Na posyp silnic spotřebovali zhruba 21 tisíc tun soli, loni to bylo jen 11,5 tisíce tun. Krajské silnice letos zimou utrpěly více než v předchozích letech. Záplatování děr na vozovkách bude na jaře stát kolem 20 milionů korun. Celkem v letošním roce půjde do oprav krajských silnic 800 milionů korun.
Hradečtí silničáři mají na starosti údržbu více než 3700 kilometrů silnic. Správa a údržba silnic Královéhradeckého kraje zaměstnává zhruba 500 lidí a k zimní údržbě používá asi 100 sypačů. Délka neudržovaných silnic v kraji činí přibližně 200 kilometrů. Jde například o málo využívané cesty v horách a na okrajích okresů, kde je provoz minimální.

Spustit audio