Zimní pneumatiky - už ano nebo ještě ne? Ode dneška jsou pro řidiče na vybraných úsecích povinné

1. listopad 2022 10:02

Řidiči by od 1. listopadu měli mít na vybraných silnicích zimní obutí na svých vozidlech. Týká se to hlavně horských oblastí. O jaké úseky jde například v Krkonoších? A chystají na těchto místech dopravní policisté kontroly? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Většinou se jedná o úseky komunikací, kde v zimě mívají řidiči podle silničářů i dopravních policistů velké problémy. A takových míst je v Krkonoších hned několik. Já jsem například dnes ráno jela z Vrchlabí do Čisté v Podkrkonoší a směrem na Černý Důl, tam už právě dopravní značka s povinností zimní výbavy vozidla stojí.

Dále jsem pokračovala ze Svobody nad Úpou do Pece pod Sněžkou a také tento silniční úsek je osazen těmito takzvaně zimními značkami.

Potom jde také třeba o úseky Trutnov - Babí, Žacléř, Temný Důl či Pomezní Boudy. Dá se říct, že je jich opravdu hodně a většina z nich je na komunikacích směřujících do hlavních lyžařských středisek.

Chystají se už policisté na kontroly řidičů? A na jaká místa se hlavně v zimě chtějí zaměřit?

Čtěte také

Určitě se již chystají, ale sami policisté mi řekli, že do terénu vyrazí, až se změní počasí. Protože za suchého počasí a vysokých teplot v posledních dnech by asi kontroly příliš velký význam neměly.

Ale jen co začne mrznout a sněžit, nastane onen pravý příchod zimy, tak policisté z dopravního oddělení hned vyrazí na kontroly zimního vybavení automobilů. A hodlají se zaměřit jak na frekventované silnice vedoucí do horských středisek, tak i na ty méně vytížené.

Policisté mi také potvrdili, že se mezi hříšníky, přijíždějící do hor na letních pneumatikách, dá se říct, že pravidelně, objevují turisté zejména ze vzdálenějších oblastí republiky. A ti potom mohou na silnicích způsobit různé komplikace.

Čtěte také

Určitě ještě spousta řidičů, hlavně díky současnému teplému počasí, s výměnou obutí vyčkává. Jak to vypadá v pneuservisech na Trutnovsku?

Vypadá to, že tomu tak skutečně je, díky příznivému počasí. Pracovníci pneuservisů mi potvrdili, že mnoho řidičů dosud letní pneumatiky nepřezulo a někteří dokonce již objednaný termín v pneuservisu zrušili. Hlavní nápor očekávali už zhruba před týdnem, ale zdá se, že začíná přicházet až nyní, kdy se očekává ochlazení.

Lidé do pneuservisů volají a informují se, čekací doba na přezutí pneumatik je nyní zhruba jeden týden. Kdo by očekával, že přijede do servisu a auto mu na počkání přezují, tak takový řidič většinou nepochodí, je nutné se objednat a termín si dopředu rezervovat.

Spustit audio

Související