Zima si zatím dává načas, přesto už ale v Krkonoších fungují některé skiservisy naplno

28. listopad 2019 08:49

Desítky párů sjezdových a běžeckých lyží nebo snowboardy. Tak to už teď vypadá v některých skiservisech v Krkonoších a podhůří. Pracovníci mají hodně práce. V těchto dnech k nim přichází hlavně sportovní lyžaři a ti co chtějí mít výbavu včas připravenou. Servis lyží před sezonou je důležitý hlavně kvůli bezpečnosti na sjezdovce a také kvůli životnosti vybavení.

„Nejdříve musíme lyže dorovnat do optické roviny a následně vyhladíme. Jednosměrným broušením doděláme finální strukturu," říká Miroslav, pracovník vrchlabského skiservisu.

Čtěte také

Právě drží v rukou pár lyží, na kterých bude dělat sportovní servis. Ten obnáší broušení ve třech fázích. A ještě je třeba připravit hrany, proto se lyže dávají do speciálního stroje.

„Je to speciální automat pro jednoúčelovou operaci. Ta funkce se česky nazývá dokonale ostrá hrana a je to nejpřesnější a nejšetrnější úhlování bočních hran se speciálním šrafem," popisuje práci tohoto stroje majitel skiservisu a lyžařského obchodu Radek Vancl.

Místnosti jsou nyní plné lyží všech značek a velikostí. Pracovníci jsou tady od rána do večera. Přestože se u nás ještě nelyžuje, tak tady už jedou naplno.

„Pro nás je toto období už absolutně stoprocentní sezóna. Takže za nás jsou to v prvé řadě výkonnostní sportovci, závodníci a vedle toho hned ona skupina uvědomělých lyžařů, kteří se opravdu starají o své vybavení nebo kteří rádi využívají prvního sněhu v rámci alpských ledovců."

Skiservis - Slavoj Hloušek při práci

Na hlavní lyžařskou sezónu doplní řady zkušených servismanů sezónní zaměstnanci.

Čtěte také

Přípravu lyží na sezónu by neměli lidé rozhodně podceňovat. Hlavně kvůli bezpečnosti pohybu na sjezdovce.

Servis lyží už nabízí také některá zimní střediska. Například novopacký areál.

„Připravujeme už s předstihem vybavení na sezónu. A za lepší ceny," říká za areál pracovnice Julie Šmiková.

Tradičně nechává spousta lidí servis lyží na poslední chvíli. A tak největší nápor zákazníků očekávají pracovníci skiservisů koncem prosince, kdy tradičně začíná hlavní lyžařská sezóna.

Spustit audio

Související