Židovské divadlo z Ruska bude hostovat v Praze

14. květen 2007

Po tři večery bude v Praze hostovat profesionální moskevské Židovské divadlo Šalom, které zde představí inscenaci Nadívaná ryba. Vystoupení se uskuteční od úterý 22. do čtvrtka 24. května vždy od 19 hodin v Divadle Radka Brzobohatého.

Inscenace Nadívaná ryba je plná židovského tance, zpěvu a humoru. Zaznívají v ní písně v jazycích jidiš, ivrit a v ruštině. Zárukou dobré zábavy je vedoucí večera Alexandr Levenbuk, národní umělec Ruska.

Šalom je v Rusku jediné profesionální židovské divadlo. Vzniklo v roce 1988, ale jeho kořeny sahají mnohem hlouběji. V roce 1949 byla v SSSR zavřena všechna židovská divadla, ale v roce 1962 se po úporné snaze několika jejich bývalých herců podařilo vytvořit nevelký židovský dramatický soubor, jehož uměleckým vedoucím se v roce 1988 stal Alexandr Levenbuk. Kolektiv obdržel status divadla a název Šalom, přišla do něj nová generace dramaturgů, herců, malířů a skladatelů.

Divadlo Šalom se, i přes své krátké působení, stalo jedním z nejvýznamnějších souborů zaměřených na prezentaci židovské kultury. Za velice úspěšných návštěv Anglie, Německa, Izraele, USA, Rumunska, České republiky si získalo srdce mnoha obdivovatelů židovské kultury a všech věkových skupin, různých národností a vyznání. Hlavní prioritou divadla Šalom je pozornost upřená k problematice židovských komunit v Rusku i v zahraničí; originální hry souboru obsahují spousty hudebních prvků, tanců a hlavně humoru.

Internetové stránky Židovského divadlo Šalom je možné navštívit na www.shalom-theatre.ru.

Divadlo Radka Brzobohatého sídlí na adrese Opletalova 5/7, 110 00 Praha 1, lístky je možné rezervovat i přes jeho internetové stránky www.divadlorb.cz.

Spustit audio