Zhubnul jsem proto, abych se jednou stal rozhlasovou šarmantní osobností, usmívá se Tomáš Magnusek

23. červen 2022

Režisér, scénárista, producent a herec Tomáš Magnusek je hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně Distric V v Havlíčkově ulici v Hradci Králové. Tomáš chce začít natáčet film o tragickém osudu vesnice Ležáky, kterou nacisté za druhé světové války zlikvidovali. I o tom byla řeč.

Čtěte také

Od jedné z dam v rozhlasové kavárně zazněla na Tomáše otázka: kde máte toho druhého? Protože hodně diskutovaným tématem je Tomášova váha. Zhubnul 80 kilogramů. Potom zase trošku přibral. Jak je to teď?

Teď ještě musím shodit 12 kilogramů, abych byl na své loňské váze. Pořád říkám, že jsem musel ztloustnout kvůli roli. Točil jsem v Hradci Králové seriál. Ale to jen tak všem říkám. Vám tady můžu prozradit pravdu.

Šlo samozřejmě o zdraví, ale já jsem opravdu zhubnul proto, že bych se rád stal rozhlasovou šarmantní osobností. A říkal jsem si, přece nemůžu získat toto vzácné ocenění, když mám 180 kilogramů.

Film Ležáky bude poctou obyčejným, ale statečným lidem. Jim hrozilo, že přijdou o to nejcennější, o život. Přesto se rozhodli a bojovali.
Tomáš Magnusek, režisér

Potom jsem se o tom bavil s panem profesorem Přeučilem, držitelem titulu Šarmantní osobnost roku, kterého si mimochodem velmi váží, a on se na mne tak podíval a řekl: k tomu musíte ještě dozrát. Tak 20 až 30 ještě.

Co Tomášovi udělalo v poslední době velkou radost?

Čtěte také

Udělalo mi radost, že filmoví kritici, se kterými jsem od začátku úplně nekamarádil, mne nominovali jako nejlepšího herce za rok 2021 za roli Radomila ve filmu Shoky & Morthy: Poslední velká akce. Nakonec jsem tedy skončil druhý, vyhrál to pan Neužil za roli Zátopka, což je dobře. To mi udělalo radost.

A od organizace Artes jsem získal cenu Mistr zábavního umění, což mi udělalo opravdu velkou radost.

Už za týden by měla padnout první klapka filmu o tragédii Ležáků. Bude to historické drama?

Ano, protože Ležáky jsou součástí naší historie. Někdy se může zdát, že ta událost je upozaděna vypálením Lidic. Musíme přiznat, že Lidice byly především obětí. Tam neprobíhala žádná odbojová činnost, bylo zkrátka jen zapotřebí, aby byl v Praze vidět onen oheň. Proto byly zapáleny Lidice.

Kdežto Ležáky, když někdo říká, že Češi jsou národ kolaborantů, tak právě tato oblast dokazuje, jaký je to nesmysl. Protože ve východních Čechách byl odboj velmi silný a speciálně okolí Ležáků. Tady byla vysílačka, fungovali tady lidé, kteří připravili atentát na Heydricha. To je opravdu příběh bojující osady.

Pro mě je to samozřejmě obrovský úkol. Zřejmě to bude můj poslední celovečerní film, bude to takové mé rozloučení. Protože za dva roky mi bude 40 a už půjdu do důchodu.

Čtěte také

Ale pravda je ta, že myšlenka toho filmu vznikla tak, že za mnou přišel Miroslav Novotný, který žije nedaleko Ležáků. Vyprávěl mi ten příběh a říkal, že by byl moc rád, kdyby to někdo zfilmoval. Ale já jsem na to neměl energii ani čas. Ale on za mnou pořád chodil.

Potom jsme společně zašli za Milošem Pilařem, který natočil dokumentární film Ležáky 42 a dostal ho do 60 zemí světa. S ním jsme se spojili a ještě společně s Mirkem Dvořákem, dalším producentem, vytváříme hlavní tým.

A minulý víkend, což je takové jedna z mých největších radostí, do toho našeho týmu přibyli manželé Černí, což jsou kamarádi, se kterými jsem dlouhá léta spolupracoval. Lukáš se postaví za kameru a Veronika bude dělat hudbu. Pro mne je obrovská čest dělat s celým tímto týmem lidí, kteří jsou srdcaři. A to je mnohdy důležitější než cokoliv jiného.

Tomáš Magnusek hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Tomášem Magnuskem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.