Žernovská křižovatka U koruny má opět svůj mezní kámen. Zdobí ho knížecí koruna

8. listopad 2016
Česko – země neznámá

Možná i vy znáte ve svém okolí místo s názvem, jehož původ už téměř nikdo nepamatuje. Podobný osud potkal i křižovatku v Žernově na Náchodsku, které se odjakživa říkalo U koruny. Důvod znali ale donedávna jen pamětníci. Od jara ale u křižovatky stojí obnovený mezní kámen, který zdobí plastika koruny.

Na křižovatce staré cesty ze Žernova k Rýzmburku stával až do padesátých let minulého století historický kamenný mezník. Pak za záhadných okolností zmizel. Místu se však dál říkalo U koruny, ačkoliv postupně se skoro úplně zapomnělo proč.

A mnozí dokonce prý jen znali název, ale ani přesně nevěděli, o kterém místu se mluví. Žernovský historik a kronikář Luboš Jirka naštěstí starý mezní kámen pamatoval. Věděl, že na něm byl vyhlouben znak knížecí koruny, protože určoval hranici oddělující panské pozemky od těch selských. A právě žernovského historika napadlo zdejší mezník obnovit.

Na jaře roku 2016 se proto na křižovatce vztyčil objekt, který už nezdobí pouhý vlys, ale rovnou celá plastika knížecí koruny. Dnes už kámen nerozděluje pozemky, ale slouží jako rozcestník.

Dříve určoval hranice panských pozemků, dnes ukazuje cestu

Můžete se od něho vydat ke zřícenině hradu Rýzmburk, k rýzmburskému altánu a dál až na Pohodlí, které je součástí Žernova, anebo k rozhledně nad Žernovem, která je od mezníku jen pár desítek metrů. Případně lze zamířit na Červenou Horu, třeba ke zbytkům dalšího středověkého hradu.

Spustit audio