Zemřela legenda české katolické církve - arcibiskup Karel Otčenášek

27. leden 2012

Tak už to na světě chodí ... radostnou zprávu o tom, že královéhradecká diecéze má po roce znovu svého biskupa, vystřídalo sdělení, že lidmi věřícími, ale i těmi bez daru víry milovaný arcibiskup Karel Otčenášek už není mezi námi.

Diecéze mu byla svěřena dokonce dvakrát ... nejprve v roce 1950, kdy se stal ve svých 30-ti letech nejmladším biskupem, a podruhé v lednu roku 1990, kdy se mohl vrátit k práci přerušené lety žalářování a vyhnanstvím do severočeských Trmic. Karel Otčenášek nikdy nezahořkl, a okolnostem navzdory dále rozvíjel svoji ideu univerzálního svatodušního spřátelování.

Karel Otčenášek

Láska Boží, trpělivost Kristova, čest lidu našeho ... bylo biskupské heslo arcibiskupa Karla Otčenáška. Svým životem jej naplnil měrou vrchovatou!

Arcibiskupa Karla Otčenáška si vždy velmi vážil český primas Dominik Duka. osobně ho poznal v době, kdy biskup Otčenášek pracoval jako dělník v opočenské mlékárně. Jak uvedl při jeho loňských devadesátinách, vždy v něm spatřoval symbol člověka věrného Bohu a církvi.

Smrt 23-tého královéhradeckého biskupa Karla Otčenáška zasáhla všechny v jeho nejbližším okolí, věřící v diecézi, ale také lidi bez víry. Arcibiskup Otčenášek byl všeobecně uznávanou morální autoritou pro všechny. Mezi osobnosti, které ho ovlivnily nejvíce, ho řadí i současný sídelní biskup Jan Vokál.

Za člověka širokého srdce označil arcibiskupa Karla Otčenáška respektovaný teolog , předseda České křesťanské akademie Tomáš Halík. Poznal se s ním hlouběji v 80-tých letech, kdy se rodila iniciativa desetiletí duchovní obnovy národa. V jeho idee svatodušního spřátelování cítil profesor Halík hlubokou, čirou zbožnost.

autor: Eva Zálešáková
Spustit audio