Zemřela Kamila Moučková. „Já byla zaslepená vzteky, co to je za sprosťárnu,“ vzpomínala na srpen 1968

24. listopad 2020

Kdyby přišel kouzelný dědeček a ona si mohla něco přát, chtěla by Kamila Moučková, aby 21 let po vyhazovu z Československé televize po srpnu 1968 bylo kratších. Hlasatelka, jejíž tvář i hlas se staly symbolem vysílání po sovětské okupaci, skončila jako lepička pytlíků a disidentka. Po roce 1989 prožila druhou kariéru v médiích. Zemřela ve věku 92 let.

Kamila Moučková začínala jako herečka v Teplicích a Jihlavě, osudovou profesí se jí ale stala role hlasatelky v Československém rozhlase a po sedmi letech, v roce 1956, v Československé televizi.

Premiéra: 8. 4. 2018

„Někdo zjistil, že jsem byla v Evropě první ženská zpravodajská hlasatelka, protože do té doby to byla doména mužů,“ zdůraznila před dvěma lety v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Zatčení otce

Měnící se vědomí toho, v jaké zemi žije, se u Kamily Moučkové objevilo v 50. letech, kdy byl zatčen její otec, komunistický funkcionář a poslanec Vilém Nový. Byl zatčen v den její svatby:

Kamila Moučková a Jan Werich

„My jsme ze svatby, velmi jednoduché a bez ovací, šli k tátovi, kde jsme byli domluvení na malém obědě se svědky, a pikantní bylo, že tam přišel jakýsi Moučka, fízl, který ho přišel zatknout. V den mé svatby. A můj nastávající muž se jmenoval taky Moučka,“ vzpomínala pro Český rozhlas Plus bývalá hlasatelka.

Moučková nevěřila tomu, že by její otec byl opravdu zatčen, protože to nedávalo smysl. Na otázky jí ale nikdo neodpovídal. A právě v té době začala podle svých slov přemýšlet o tom, že je všechno špatně a komunistické ideály, které měl její tatínek, jsou opravdu jen ideály.

„Mlátil se mnou vztek“

Její hlas a tvář se staly symboly televizního i rozhlasového vysílání po okupaci Československa 21. srpna 1968.

„Vzbudil mě Jirka Dienstbier asi v půl čtvrté ráno s Věrou Šťovíčkovou, že nás obsazují Rusové, že jsou na Ruzyni, že vyjíždí tanky, tak jsem sedla do auta a jela do televize,“ vzpomínala Moučková.

Se mnou mlátil vztek, já jsem byla opupínkovaná, co si to ti hajzlové dovolují.
Kamila Moučková

V televizi bylo prázdno, tak si sedla do vrátnice a čekala, než začali přicházet další lidé a připravovat vysílání. Takové zprávy, jaké musela ten den číst, se čtou velmi špatně – podle ní to ani nebyly zprávy, ale spíš služba veřejnosti.

Čtěte také

„Já byla úplně zaslepená vzteky. Se mnou mlátil vztek, já jsem byla opupínkovaná, co si to ti hajzlové dovolují, co to je za sprosťárnu, překročit hranice cizího výsostného státu.“

Po okupaci musela Moučková televizi opustit. Následovala kariéra lepičky umělohmotných pytlíků, podpis Charty 77, život v disentu.

Svou druhou mediální kariéru nastartovala v roce 1990, když se vrátila do Československé televize. Řadu let pracovala i pro Rádio Svobodná Evropa a Český rozhlas.

Česká politika dnes

O stavu české politiky mluvila v Českém rozhlase před dvěma lety. Jak ji tehdy hodnotila? „Jsem z toho nešťastná jak šafářův dvoreček,“ odpověděla.

Hlasatelka a moderátorka Kamila Moučková

„Co se stalo s naším panem prezidentem, nevím, ale nedovedu si to představit. Znám ho 50 let, je to neobyčejně vzdělaný a chytrý pán a já mám pocit, že asi chytil nějakou hospodskou kulturu, když byl na Vysočině. Vadí mně pan premiér, který má nějaké problémy s Čapím hnízdem, s StB a dodnes to nevysvětlil. Mám problém s panem Okamurou, kterého opravdu nemusím. Vadí mně celá řada věcí,“ uzavřela tehdy Moučková.

Zemřela ve věku 92 let.

autoři: Vlastimil Ježek , Jana Přinosilová
Spustit audio

Související