Zemřel Čeněk Růžička, držitel ceny A. G. Masarykové a bojovník za odstranění vepřína z místa bývalého tábora v Letech u Písku

11. prosinec 2022

V 76 letech zemřel aktivista a zakladatel Výboru pro odškodnění romského holokaustu Čeněk Růžička. Byl držitelem ceny A.G.Masarykové.

Podle vyjádření rodiny romský aktivista zemřel náhle na srdeční selhání, a to v pátek 9. prosince 2022.

Růžička se narodil 28. října 1946 v Liberci. Pocházel ze starého romského rodu, jeho rodiče byli v letech 1942 a 1943 internováni v táboře v Letech. Matka Alžběta byla poté deportována do Osvětimi, otec Jan do koncentračního tábora Dora. Příbuzní romský holokaust nepřežili.

Podle organizace Paměť národa se Růžička připomínání romského holokaustu věnoval od roku 1997. Jím vedený Výbor pro odškodnění romského holokaustu se léta zasazoval o vybudování památníku romského holokaustu v Letech u Písku, kde donedávna stál vepřín.

Na popud Růžičky a dalších aktivistů česká vláda na konci listopadu 2017 podepsala smlouvu s majiteli vepřína o jeho odstranění. Demolice začala v létě 2022. Na místě vepříne vznikne Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách za více než 100 milionů korun. Muzeum romské kultury, které bude památník provozovat, chce areál od roku 2023 zpřístupnit. Na jaře by mělo být hotové návštěvnické centrum. Celá stavba památníku pak potrvá několik let.

Čeněk Růžička byl také kromě zmíněného nositelem ceny Alice Garrigue Masarykové, kterou každoročně uděluje americké velvyslanectví v Praze za práci v oblasti lidských práv.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.