Zemřel arcibiskup a emeritní biskup královéhradecký Karel Otčenášek

24. květen 2011

V pondělí večer zemřel 91letý arcibiskup a emeritní biskup královéhradecký Karel Otčenášek. Za totality byl perzekuován režimem, následně byl rehabilitován. Za svůj přínos víře a mimořádné osobnostní kvality ho papež Jan Pavel II. ocenil osobním titulem arcibiskupa.

Otčenášek byl už v roce 1950 pověřen vedením královéhradecké diecéze. Kvůli perzekuci ze strany komunistického režimu se jí ale mohl ujmout až o čtyřicet let později. Mezitím byl odsouzen pro vlastizradu a více než deset let strávil v táborech v Leopoldově, Mírově a ve Valdicích.

V posledních letech života se monsignor Karel Otčenášek stále aktivně podílel na rozvoji duchovních hodnot společnosti. Dokládá to i archivní záznam po jeho setkání s tehdejším arcibiskupem a současným papežem Benediktem XVI.

„Byl jsem za kardinálem Ratzingerem, který má na starosti ryzost víry. Jemu jsem přednesl ideu, že lásce máme rozumět a to má obrovské důsledky pro rozkvět lidstva i církve, jakožto spřátelování božskolidskému,“ uvedl ve starším rozhovoru pro Český rozhlas.

Podle biskupa Jana Vokála po sobě Karel Otčenášek zanechal velký morální odkaz: „Pan arcibiskup Karel Otčenášek mi zůstane v paměti nejen jako výjimečný pastýř naší diecéze, ale také jako mimořádná osobnost dějin církve v Evropě. Konečně i můj osobní vzor na cestě ke kněžství. Doprovázejme jej svou modlitbou a hlavně zůstaňme věrní jeho vzácnému duchovnímu odkazu.“

autoři: par , Michaela Vydrová
Spustit audio