Zeman podepsal Remkovi pověřovací listinu velvyslance v Moskvě

13. listopad 2013

Bývalý kosmonaut Vladimír Remek bude velvyslancem v Moskvě. Pověřovací listinu už podepsal prezident Miloš Zeman. Z působením europoslance už v říjnu souhlasilo Rusko.

Remek patřil ke kandidátům, kvůli nimž se rozhořel spor mezi exministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a prezidentem Zemanem.

Proč Hrad Remka prosazoval, připomněl Radiožurnálu ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček:


Jediný československý kosmonaut Vladimír Remek je také jediným Hrdinou Sovětského svazu, který působí jako poslanec Evropského parlamentu. Titul hrdiny, který získal v roce 1978 rozhodnutím Nejvyššího sovětu, je v Rusku stále povařován za prestižní a otevírá dveře v nejvyšších patrech ruské politiky. Vladimír Remek už v Moskvě působil jako obchodní rada českého velvyslanectví a zastupoval tady také české firmy.

„Není nutno zakrývat, že věříme na to, že pan velvyslanec Remek má v Rusku poněkud výjimečné postavení dané jeho osobní historií, která je historií nás všech. A že by v této chvíli tato jeho hodnota mohla působit jako svého druhu onen bonus pro otevírání dveří českého byznysu.“

Kmoníček také řekl, jaké úkoly na Remka na velvyslaneckém postu v Moskvě čekají:

„V této chvíli to budou z 99 procent úkoly ekonomického charakteru. Přiznejme si, že například množství ruských investic v České republice je prakticky zanedbatelné. Přiznejme si, že ne vždy je to, řekněme, jednoduché prostředí v případě platební morálky a dalších záležitostí.“

Kromě Remka Zeman podepsal listiny dalším čtyřem velvyslancům. Diplomati zamíří do Španělska, Irska, Srbska a Ázerbájdžánu.

Nedávno také prezident podepsal pověřovací listinu Livie Klausové. Bývalá první dáma se tak může stát velvyslankyní na Slovensku.

autoři: mdo , teb , mkp
Spustit audio