Zelňačka je nejlepší druhý až třetí den po uvaření
Polévka je grunt a zelí plné vitamínů, to je jistá věc. A ještě když je zelíčko domácí, není nic lepšího než pořádná zelňačka.
Zelňačku je nejlepší si připravit večer předem, třeba za vydatného popíjení grogu. Její silná chuť vás pak po návratu ze zimní procházky pěkně zahřeje a postaví zpátky na nohy.
Kysané zelí má velmi vysoký obsah vitaminu C, který posiluje imunitu. Patří mezi tradiční české ingredience, naši předci dobře věděli, že metoda fermentace je nejen dobrá k uchovávání potravin, ale také velmi prospěšná našemu zdraví.
Pokud chcete uvařit zelňačku s bramborem, vždy je vařte zvlášť, nikoliv se zelím. V kysaném zelí brambory nikdy nezměknou.
Suroviny: 100 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny v celku, 2 cibule, nakrájené nadrobno, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky sladké mleté papriky, 500 g kysaného zelí, propláchnutého a pokrájeného, divoké koření: 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 2 lžíce sádla nebo slunečnicového oleje, špetka mletého chilli a sůl, 2-3 brambory, oloupané a nakrájené na kostky, 200 g zakysané smetany, 150 g debrecínské nebo jiné pikantní klobásy, nakrájené na plátky
Postup: Bůček nakrájejte na kostičky a na tuku opečte dozlatova.
Přidejte cibuli a osmahněte spolu. Zaprašte moukou, dobře ji rozmíchejte, pak přisypte papriku, zamíchejte a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte zelí, koření, sůl a chilli a za občasného míchání vařte 20-30 minut doměkka.
Mezitím v jiném hrnci uvařte doměkka brambory; slijte je, pokrájejte a do polévky je vhoďte těsně před dokončením. Nakonec přidejte 150 g zakysané smetany, klobásu a už jen společně prohřejte, případně dosolte. Podávejte ozdobené zbylou zakysanou smetanou.
A proč brambory do zelňačky připravujeme zvlášť? Pravidelní posluchači dobře vědí, že je to proto, že v kyselém prostředí zůstávají i po delším vaření tvrdé.
A jak jsme se dozvěděli, někdo to dělá i tak že brambory podávají samostatně rozšťouchané na opečené cibulce. Každý si je pak naloží do talíře sám.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka