Železniční stanici v Jaroměři čeká v létě výluka a opravy. Modernizace přijde na 900 miliónů

4. únor 2018 09:40

Cestující, kteří jezdí vlakem přes Jaroměř, se musí připravit na téměř měsíc trvající letní komplikace. Správa železniční dopravní cesty má připravených více než 900 miliónů korun na to, aby ve městě vznikl moderní železniční terminál. 

První tři několikadenní výluky mimo dopravní špičku musí cestující v okolí Jaroměře očekávat už na přelomu března a dubna, v létě pak bude stanice uzavřená úplně.

Správa železniční dopravní cesty chystá úpravy technologické části, týkající se například nového sdělovacího zařízení, nové trafostanice nebo rozvodů silnoproudu.

Změny ale pocítí i cestující, říká mluvčí SŽDC Marek Illiaš: „Budou vybudována nová ostrovní nástupiště s novým podchodem. Bezbariérový přístup bude zajištěn výtahem. Bude také instalováno nové osvětlení stanice v prostoru nástupišť."

Podle SŽDC by měla po úpravách stanice v Jaroměři být schopná zabezpečit vyšší rychlost průjezdu vlaků, zlepšení komfortu cestujících a také bezpečnější dopravu na železnici, ke které by mělo dopomoci i nové zabezpečovací zařízení. Stanice bude nově napojená na centrální dispečerské pracoviště a na dálku bude možné ovládat například závory nebo výhybky.

Akce takového rozsahu si vyžádá velké množství dělníků i stavební techniky.

Podle starosty Jaroměře Jiřího Klepsy z Volby pro město se dají nejspíš čekat nějaká omezení. Konkrétni informace ale na radnici zatím k dispozci nejsou: „Hovoří se o tom, že tady každý den bude pracovat a již dnes pracuje 200 až 300 zaměstnanců. Ale já v té lokalitě bydlím, tak zatím bych to neviděl na nějaké markantní omezení. Myslím si, že vše probíhá tak, jak probíhat má. Uvidíme v letním období. Já věřím tomu, že to všechno zvládneme."

Koleje, boty

Jasné je, kdy by se měly objevit komplikace pro cestující na železnici.

Správa železniční a dopravní cesty už má přesný harmonogram výluk, říká mluvčí Marek Illiaš: „Hlavní nepřetržitá výluka bude probíhat v termínu od 14.7. do 10.8. 2018, tedy 28 dní v úseku Smiřice - Jaroměř, Jaroměř - Dvůr Králové nad Labem a Jaroměř - Česká Skalice."

Tyto termíny už mají k dispozici i České dráhy, které budou zajišťovat případnou náhradní dopravu nebo úpravu jízdních řádů. Zatím to vypadá, že se samotná akce nijak nedotkne sítě místních silnic a dalších komunikací, aspoň zpočátku určitě ne.

Na odboru dopravy městského úřadu v Jaroměři nemají v této chvíli hlášenou žádnou uzavírku, která by s prací na nádraží souvisela. Kdyby se situace změnila, obyvatelé se o tom obratem dozví, slíbil starosta Jiří Klepsa: „Pokud by k něčemu takovému docházelo, tak samozřejmě nejen zástupci města, ale i celá veřejnost, budou okamžitě informováni. Ale teď v tuto chvíli žádnou takovou informaci nemám."

Po skončení oprav samotné trati chystá Správa železniční a dopravní cesty opravit za 75 miliónů korun i staniční budovu. A na to naváže i městem připravovaný nový dopravní terminál, to ale nejspíš až v roce 2021.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související