Železniční muzeum v Jaroměři se potýká s vandalismem. Proto buduje nové oplocení exponátů

22. únor 2020 10:55

Železniční muzeum Výtopna Jaroměř buduje nové oplocení venkovních exponátů. Důvodem jsou především vandalové, kteří ničí historické vagony. Některé exponáty jsou totiž vystaveny pod širým nebem. Většina vagonů je sice zamčená, přesto se do některých nezvaní hosté občas pokoušejí dostat. 

Předseda spolku Železniční Výtopna Jaroměř Bohuslav Škoda se proto rozhodl pro další zabezpečení areálu.
„Dveře se zavírají zevnitř i zvenčí. Ale ve své době neměly žádné zabezpečení. A protože to není trvale dozorováno, tak ty vagóny mají zadní zajištění a některé mají i čidlo, kdyby do něj někdo vlezl, tak nám to začne hlásit narušení objektu."

Čtěte také

A právě k takovému narušení objektu v areálu Železniční výtopny Jaroměř čas od času dochází.
„Děláme dlouhodobá opatření, protože to pro nás samozřejmě není dobře, když něco opravíme a někdo nám to přijde zničit. Takže máme nějaké elektronické zabezpečení ve výtopně a ve vozech. V současné době také budujeme oplocení areálu, aby bylo jasně definováno kde železniční muzeum je."

„Tohle je osobní vůz třetí třídy, takzvané Ce. Vůz má dvě poloviny, to znamená velký oddíl, tam jsou lavice, a potom v druhé polovině jsou tři kupé pro cestující. Můžete se podívat. Tohle je kupé pro cestující na hory s lyžemi a pak takové kupé pro děti, když se sem chtějí přijít podívat. Jinak je to vůz, který hrál ve filmové trilogii režiséra Jana Hřebejka s názvem Zahradnictví."

Železniční muzeum v Jaroměři se potýká s vandalismem

Když jsme do tohoto vozu vstupovali, tak bylo jeho zabezpečení poměrně pevné.
„Jsou tam tři kličky. Speciální zámek se spodní kličkou, která zajišťuje tu horní. Pokud by se chtěl někdo dostat dovnitř, tak to máme tak zajištěno, že by to opravdu musel rozmlátit. Ale bohužel i takové pokusy jsme tady zaznamenali. Vozy mají i uvnitř čidla, tedy pokud si chce někdo udělat z našeho vagónu chatičku na zimu, tak se nám rozezní alarm. Přijede sem hlídka a toho lumpa lapí."

Jdeme se podívat do míst, kde bude stát oplocení

Kolik vůbec takových vagónů stojí v železničním muzeu v Jaroměři?

Čtěte také

„Tady a areálu najdeme momentálně tak asi 30 vozů. A dalších zhruba 80 máme v okolí Jaroměře v deponiích. Areál je to poměrně veliký, ale naštěstí máme ze tří stran sousedy. A tam už oplocení je. Takže budeme pokrývat jen čtvrtou stranu, prostor od železniční stanice. V Jaroměři proběhla velká rekonstrukce, kolejiště naší výtopny se oddělilo od stanice a vznikla takový přirozená hranice, kde se dá postavit nyní oplocení," dodává Bohuslav Škoda.

Stavba ochranného plotu už v Jaroměři začala. Podstatná část by měla být dokončena do začátku letošní turistické sezóny.

Železniční muzeum Výtopny Jaroměř, informace, nostalgické jízdy a novinky

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související