Zelená revoluce ve vaší kuchyni. Fascinující svět mikrobylinek aneb Malá zahrádka plná vitamínů
Zveme do radioporadny, která je věnována mikrobylinkám. Představte si, že byste měli na parapetu malou zahrádku plnou vitaminů, která dodá vašim pokrmům nejen skvělou chuť, ale i pořádnou dávku zdraví. A to všechno, aniž byste potřebovali zahradu nebo velký balkon.
Čtěte také
Dnes se ponoříme do fascinujícího světa mikrobylinek s Veronikou Slavíkovou a Martinem Peškem z Krkonošských mikrobylinek, kteří nám prozradí, jak si tuto zelenou revoluci přenést přímo do kuchyně.
Jsou mikrobylinky novodobým kulinárním trendem? Věříte, že opravdu mohou změnit celý náš jídelníček?
Určitě. Je to nový trend a směr zdravého stravování, protože mikrobylinky mají až dvacetkrát více vitaminů antioxidantů než jejich dospělá zelenina. Jde o nový trend v Čechách za posledních 5 či 6 let, ale v západním světě, zejména v Americe a v Holandsku, už fungují mikrobylinky desetiletí.
Nás inspiroval filmový dokument Davida Attenborougha Život na naší planetě, kde on popisoval ono vertikální farmaření, které už ve velkém běží v Holandsku. Tam mají velké farmy.
Čtěte také
Řekněte, co tedy mikro bylinky vlastně jsou a čím se liší od klasické byliny nebo od klíčků?
Důležité je říci, čím se liší od klíčků, protože klíček, to je to semínko s malým výhonkem. A to se celé konzumuje. Kdežto mikrobylinka je mladý zelený výhonek, je to pouze ona nadzemní část rostlinky, většinou 7 až14 dní stará. Má první lístek a je vhodná ke konzumaci, dokud nezačne růst lístek, který je už nahořklý. To už začíná fáze, kdy roste dospělá rostlina.
Stonek začíná být dřevnatý, dělá se dužina a už to není dobré na konzumaci. A s většími bylinami lze mikrobylinky srovnat, jen jsou prostě menší, řekněme. Do 14 dnů stáří jsou ale daleko šťavnatější, mají výraznější chuť. Hrášek je slaďoučký, ředkvička je pikantnější, než když si ji koupíte v obchodě.
Čtěte také
Proč tedy doma pěstovat mikrobylinky? Jaké jsou jejich největší benefity?
Jsou výborné pro dochucení pokrmů, do salátů, nemusíte použít tolik koření či jiných dochucovadel. Nebo si je můžete dát jen na čerstvý chleba se sýrem, to je výborné. A když si nimi nazdobíte nedělní oběd, tak jej to zase povznese. A největší benefit je, že máte mikrobylinka od sklizně hned na talíři a nemusí cestovat přes půlku Evropy.
Sklizeň, to je lákavá záležitost, všichni chceme sklízet. Ale napřed si je musíme vypěstovat. Je to hodně složité pro začátečníky?
Není to nijak složité, ale chce to určitou vytrvalost při pěstování. Takže nezasadit a nenechat to ladem ležet týden na okenním parapetu. Je důležité se k bylinkám každý den, alespoň ráno a večer přijít podívat, jestli nepotřebují závlahu a více světla. Protože tam pak jsou různé fáze klíčení a růstu. Tedy trpělivost je zapotřebí.
Celou radioporadnu o mikrobylinkách s Veronikou Slavíkovou a Martinem Peškem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.