Zelená nafta začne opět šetřit peníze i farmářům s živočišnou výrobou. Zemědělci novinku vítají

18. květen 2016

Farmáři v Královéhradeckém kraji vítají návrat zelené nafty pro živočišnou výrobu. Od roku 2012 vrací stát část spotřební daně na pohonné hmoty jen hospodářům v rostlinné výrobě. To se teď mění. Podle zemědělců je ale administrativa spojená s daňovou úlevou zbytečně komplikovaná.

„V každém případě každá koruna, která přijde do zemědělství, je dobrá," vítá novelu zákona jednatel firmy Agro Jaroměř Jaroslav Vojtěch.

Společnost, která se zaměřuje hlavně na rostlinnou výrobu, by tak měla ušetřit desetitisíce korun: „Podle mne to byl nesmysl, že to bylo jen pro rostlinnou výrobu. Pro živočišnou výrobu to samozřejmě mělo být také už dávno. Spotřebovává se tam nafta nba produkci úplně stejně."

Čtěte také

Novelu zatím schválila vláda a platit by měla od 1. července se zpětnou účinností od začátku roku, říká mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec: „Zemědělci podnikající ve vybraných činnostech živočišné výroby by měli dostat 4,38 koruny z 1 litru nafty. Nárok na vrácení části spotřební daně se bude vztahovat i na pohonné hmoty spotřebovávané od 1. ledna 2016."

Traktor

Statisíce korun by měla změna zákona přinést zemědělské společnosti ZEPO Bohuslavice z Náchodska.

Jeden z mých nejšťastnějších dnů bude, až se řekne v celé Evropské unii, že je s dotacemi konec a teď ukažte kdo co umíte.Tomáš Kunc, ředitel ZEPO Bohuslavice

„V té živočišné výrobě když si uplatníme tu zelenou naftu, tak je to nějakých 200 až 250 tisíc za rok. V našem obratu 150 milionů ročně to jsou tedy víceméně zanedbatelné peníze. Ale každá koruna je dobrá," konstatuje s nadsázkou ředitel firmy Tomáš Kunc.

Podle zkušeného zemědělského manažera by české zemědělství nejlépe prosperovalo bez dotací - tedy pokud by se veškeré podpory zrušila v celé Evropské unii.

Jaroslav Vojtěch pak připomíná, že by se mohla zjednodušit byrokracie spojená s vracením spotřební daně: „Prostě evidence té nafty by měla být jednodušší. Ne ten papírový moloch, který tady u toho je a musíme si tu naftu evidovat do nejmenších podrobností."

Spustit audio