Ze zápisníku Martina Stillera - Napříč Amerikou na kole aneb z komunismu do kapitalismu

6. říjen 2010

Půl roku v sedle. To není název nějakého westernu, ale tak by se dal klidně pojmenovat život v příštích měsících dvou mladých lidí z Frýdku-Místku. Jeho hrdiny jsou Renáta a Martin Stillerovi, kteří se rozhodli spojit své dva koníčky - cyklistiku a cestování. Cestovatel Martin Stiller se znovu vydává na cesty. Na kole chce spolu se svou ženou projet státy střední a severní Ameriky - Kubu, Mexiko a USA. Pro Martina to bude už třetí cykloexpedice, jeho manželka se na takovou cestu vydá poprvé. Český rozhlas Hradec Králové vám přináší zajímavé rozhlasové reportáže z tohoto cykloputování.

2.10.2010 - Martin Stiller s Janou Házovou
Od března jsme vám pravidelně nabízeli příběhy cyklocestovatelského páru Renáty a Martina Stillerových. Manželé z Frýdku-Místku se rozhodli procestovat na kole Kubu, Mexiko a jihozápad Spojených států. Měli na to půl roku, během kterých chtěli zdolat sedm tisíc kilometrů. Jak si poradili se závěrem této cesty? Martin s Renátou měli už několik měsíců koupené letenky na 1. října a let ze San Francisca. A vyšlo to úplně přesně. Tedy skoro, neboť do města proslaveného v minulosti hnutím hippies dorazili o čtyři dny dříve a z jejich hlasů šla vyčíst úleva.

25.9.2010 - Martin Stiller s Karlem Sladkým
Náročná mise cyklocestovatelů Martina a Renáty Stillerových se chýlí ke svému závěru. Přesně za týden nastoupí v San Franciscu do letadla směr Evropa a vydají se domů. Domů, kde byli naposledy v březnu. V sedle kola ujeli v posledním půl roce několik tisíc kilometrů. Můžou být na sebe hrdí. Během oněch šesti měsíců projeli, tak jak si naplánovali, Kubu, Mexiko a jihozápadní část Spojených států amerických. Nyní se už mladý manželský pár z Frýdku-Místku nachází na pobřeží Pacifiku.

4.9.2010 - Martin Stiller s Františkem Mifkem
Death Valley alias Údolí smrti. Legendární místo, které je tím vůbec nejníže položeným v severní Americe. Do nadmořské „výšky" šestaosmdesáti metrů pod hladinou moře zavedla cesta i moravskoslezské cyklocestovatele Renátu a Martina Stillerovy. Vysoké, spíš až extrémní teploty budily respekt. Šlo totiž o nejteplejší místo, kterým Martin s Renátou během své půlroční mise zahrnující Kubu, Mexiko a jihozápad USA museli projet. Nakonec ale vše dopadlo dobře.

28.8.2010 - Martin Stiller s Karlem Sladkým
Když se řekne Las Vegas, co se vám vybaví? Kasína, blikající světýlka, hazard? Možná toho bude víc. Ne každý Čech se tam v životě podívá, každopádně vy tu možnost teď máte. Právě zde totiž doputovali frýdeckomístečtí cyklocestovatelé Renáta a Martin Stillerovi, jejichž osudy vám pravidelně týden co týden přibližujeme. Las Vegas ohromilo i Martina. "Pro nás to byl opravdu velký zážitek i když nejsme vyznavači tohoto životního stylu. To znamená gamblingu, moderního světa, nákupních center, kasín. Bylo to opravdu hodně zajímavé, protože člověk si aspoň takhle udělá obrázek, jak to v tomhle divném, šíleném, chaotickém a uspěchaném světě kasín existuje. Viděli jsme tam miliony, možná miliardy blikajících světýlek. Tisíce, možná desetitisíce automatů, rulet a dalších těchletěch věcí," vyjmenovává Martin.

21.8.2010 - Martin Stiller s Ilonou Dvořákovou
Frýdecko-místecký manželský pár Renáta a Martin Stillerovi v březnu opustil naši republiku, aby na kolech postupně objel Kubu, Mexiko a jihozápad Spojených států amerických. V tomto týdnu dosáhla tato dvoučlenná expedice významného milníku. Dá se tomu říct klidně i milník a to s velkým M. Pět tisíc kilometrů v sedle kola, to je výkon, na který můžou být Martin s Renátou hrdí. Této mety dosáhli pouze padesát kilometrů od města hříchů - tedy Las Vegas.

14.8.2010 - Martin Stiller s Františkem Mifkem
Martin s Renátou se na expediční cestě nacházejí už hezkých pár měsíců. Zatím zanechali za sebou Kubu, Mexiko a v nejbližších hodinách definitivně pokoří i Utah v USA. "Viděli jsme dvě tarantule a nebylo to až tak v přírodě někde na treku, ale přímo v kempu. Jedna z nich se procházela zhruba dva metry od našeho stanu, který jsme chvíli předtím měli otevřený. Vůbec jsme nevěděli, že tam tarantule jsou. Byl to docela nepříjemný pocit ten večer a druhý den ráno, jestli nemáme nějakou tarantuli přímo ve stanu," vysvětlil telefonicky Martin Stiller, co nečekaného potkalo jeho a jeho paní.

7.8.2010 Martin Stiller s Ilonou Dvořákovou
Přesuňme se do státu Utah v USA. Právě tam se stále nacházejí i frýdecko-místečtí cyklocestovatelé Renáta a Martin Stillerovi, kteří nám telefonicky zprostředkovávají, jaké to je vyrazit na kolech ve dvou na půl roku trvající a sedm tisíc kilometrů dlouhou cestu. Někdy to nemusí být nic moc. Zvlášť když jednoho z vás chytne zub a vzhledem k omezeným podmínkám krajiny, kterou projíždíte, si na vyšetření musíte počkat čtyři nebo pět dní. Přesně toto se stalo Renátě. "Renču bolel zub, potom část čelisti, potom už jí začínala bolet celá pravá strana pusy a šlo to až k uchu a do hlavy. Bolest byla dost silná a mysleli jsme, že je to nějaký zánět," popsal potíže Martin Stiller. Nakonec vše dobře dopadlo a dnes má něžnější část cyklocestovatelské dvojice novou plombu. Pomoc nakonec přišla ve městě Panguitch. Ale před tím se stalo ještě něco, co Martin za svou mnohaletou cyklocestovatelskou kariéru ještě nezažil. Alespoň ne v takové intenzitě.

31.7.2010 Martin Stiller s Janou Kudyvejsovou
Slyšeli jste už někdy o místě zvaném Fruita? Je to vesnice, nebo spíš osada, ve státě Utah v USA. Objevili ji tam Martin a Renáta Stillerovi, cyklocestovatelé z Frýdku-Místku, kteří se rozhodli před časem projet na kole Kubu, Mexiko a právě tuto část Spojených států amerických. Je to místo, které nenajdete v encyklopediích, přesto zde Martin s Renátou zažili svou nejkrásnější vyjížďku. Z těchto důvodů ale není o osadě Fruita řeč. Ani proto, že leží v Národním parku Capitol Reef. "Je to taková oáza uprostřed pouště a v této osadě roste hrozně moc ovoce. Proto taky ten název. Osada byla založena sektou mormonů, která začala vlastně osídlovat ten jihozápad Spojených států amerických. A když tady člověk zaplatí kempovné, může sníst ovoce, kolik se do něj vejde. Pokud chce z kempu něco vyvézt, tak za drobný poplatek," vysvětluje Martin Stiller.

24.7.2010 Martin Stiller s Františkem Mifkem
Viděli na vlastní oči chřestýše, přežili písečnou i dešťovou bouři a to jsou přitom jen některé z perliček, které na své cestě po Kubě, Mexiku a jihozápadu Spojených států potkaly frýdecko-místecké cyklocestovatele Renátu a Martina Stillerových. Ti už jsou na svých cestách čtyři měsíce. Madý manželský pár se teď nachází ve státě Utah, kde už tráví několikátý týden. A za sebou má pasáž, kde se i obyčejný signál mobilního telefonu rovnal zázraku. Ostatně slova Martina Stillera dokládají, že nejde o žádnou projížďku růžovou zahradou.

17.7.2010 Martin Stiller s Janou Kudyvejsovou
Renáta a Martin Stillerovi. Mladý manželský pár z Frýdku-Místku totiž před více než třemi měsíci vyrazil se svými koly na půlroční cestu, během které chtěl projet celou Kubu, Mexiko a jihozápad Spojených států. Tentokrát jsme Martina s Renátou zastihli telefonicky v městě Moab ve státě Utah.

10.7.2010 Martin Stiller s Karlem Sladkým
Už více než polovinu z původně naplánovaných 7000 kilometrů mají za sebou manželé Stillerovi. Ti se před více než třemi měsíci vypravili projet na kole Kubu, Mexiko a jihozápad USA. Martin Stiller se teď se svou partnerkou nachází ve státě Utah. "Asi v jednu hodinu v noci začala bouřka, úplně šíleně padaly blesky a hromy a centimetrové kroupy. A já jsem poprvé viděla Martina, kdy má opravdu strach. Bušilo mu srdce, protože blesk uhodil kousíček od nás, to bylo fakt nepříjemné. A nemohli jsme ani vylézt ze stanu, takový jsme měli strach," uzavřela Renáta Stillerová.

3.7.2010 Martin Stiller s Ilonou Dvořákovou
Když se člověku něco nedaří, a když je toho za jeden den víc, tak se to jednoduše sfoukne oznámením, že je tu zase jednou den blbec. Pokud ale takový den zastihne člověka v neznámých končinách a na druhém konci světa, tak už může jít o vážný problém. Cestovatelská dvojice v písečné bouři skoro přišla o kolo. Jenže Renáta s Martinem měli nakonec i štěstí. Za nějaký čas kolem nich projelo auto, které je dovezlo do nejbližšího kempu a tam jim osud do cesty přivedl další spásu v podobě švýcarské rodinky.

26.6.2010 Martin Stiller s Františkem Mifkem
I když cyklocestovatelským chlebem je dennodenní šlapání do pedálů, alespoň malou oslavu si Martin s Renátou mohou dovolit. Právě v těchto dnech překročili jeden velký milník. Mají najeto už něco málo přes 3000 kilometrů.
Polovina cesty zastihla mladý manželský pár v indiánské rezervaci - tedy v místě, kde neplatí jen federální americké, ale i specifické indiánské zákony. A když tedy setkání s odlišnou kulturou, tak také odlišné prostředí a zvyky.
Martin s Renátou ovšem měli v jedné věci velké štěstí. Vyhráli v loterii. A i když tady o peníze nešlo, měli z toho obrovskou radost.
"Podařilo se nám dostat na místo, kterému se říká The Wave, nebo-li vlna, což je takové unikátní místo, které bylo objeveno teprve před pár lety a je to vlastně taková barevná skála, která se tak různě vlní. A je to úplně jedinečné unikátní místo, kam se dostane denně pouze deset lidí, kteří jsou vylosováni," vysvětluje Martin Stiller. Radost byla o to větší, že zájem o prohlídku je denně víc než desetinásobný.

19.6. - NEBYLO TELEFONICKÉ SPOJENÍ
Není na světě moc míst, kde byste se mohli postavit na hranu skály, nebo chcete-li kopce a koukat kilometr a půl pod sebe. Navíc, když tato scenérie dokáže mít na délku i víc než 300 kilometrů. Jedno takové místo ovšem existuje. Má jméno Grand Canyon a právě tam se podívali frýdecko-místečtí cyklocestovatelé Renáta a Martin Stillerovi.
Grand Canyon je dnes velmi atraktivní turistickou lokalitou, kterou navštíví ročně mraky turistů. Jednou z atrakcí je i možnost padesátiminutového letu v helikoptéře nad tímto přírodním úkazem. Martin s Renátou tuto možnost využili. A kdyby vás zajímala cena, tak v přepočtu na naši měnu to vyjde na 10.000 korun.

12.6.2010 Martin Stiller se Zdeňkem Novákem
Naše dvojice cyklistů se nyní nachází zhruba 130 kilometrů od Grand Canyonu a pobývají ve zhruba 2000 metrech nad mořem, vedro jim je úplně stejné jako bylo nám nedávno. Nejen proto jim přišlo třídenní volno vhod. Ostatně ještě i z jiného důvodu. Je třeba zařídit "běžné provozní věci", aby se mohlo pokračovat dál - například nákup nových bot.
Martin s Renátou mají za sebou i návštěvu skal různých útvarů a barev v Oak Creek Canon, což je druhé nejnavštěvovanější místo v Arizóně...
Navštívili i jedno mystické místo, které dobíjí energií - Cathedral rock. A měli to štěstí, že právě tady sledovali západ slunce.
Mimochodem i mi toto místo známe. A to z westernů, protože jej vyhledávali a stále vyhledávají filmaři.

5.6.2010 Martin Stiller s Karlem Sladkým
Martin a Renáta Stillerovi jsou na cestě ke Grand Canyon - momentálně jsme je zastihli ve vesničce Strawberry, kde jsou ale místo jahod samé borovice.
Dozvěděli jsme se, jak se chovat při setkání s chřestýšem a jak vypadají indiánská puebla.
"Poprvé jsme měli možnost navštívit první indiánské pueblo. Jsou tady často postavená pod skalními výběžky, možná by se dalo říct i v jeskyňkách, kde žilo někdy dvacet, jindy až sto indiánů. A my jsme měli možnost navštívit pueblo, které se jmenovalo Tonto a žil v něm indiánský kmen Salado," popsal Martin Stiller.
Puebla jsou původní indiánská obydlí. Kmenu Salado si Evropa, nebo řekněme Karel May, narozdíl například od Apačů nikdy nevšímal. Ovšem i on má svá specifika, která stojí za to zmínit. A v arizonské hierarchii má tato původní civilizace dost silný význam.
Je to vlastně první kmen, který začal velmi výrazně manipulovat s vodou. To znamená, že dokázal usměrňovat tok řeky, nasměrovat si ho tam, kam potřebuje, aby mohl pěstovat plodiny. Zároveň si lidé z tohoto kmene stavěli zavlažovací kanálky a podobně.
Kmen Salado se také proslavil svým koncem. O něm se dá už mluvit, a to právem, jako o záhadě.
"Původně žil v horách, v pueblech. Potom ale lidé z kmene viděli nějaké bílé osadníky, kteří začali něco pěstovat volně podél řeky, tak začali taky trošku jakoby farmařit. A pak jednoho dne zničehonic zmizeli a nikdo pořádně neví, kam kmen zmizel a proč vlastně.Zůstala po nich jen opuštěná puebla," říká Martin Stiller.
I přes svůj nevysvětlitelný konec ovšem stihl tento indiánský kmen něco po sobě zanechat. A jde o věc, která přežila až do dnešních dnů. Kmen Salado se proslavil velmi výraznou keramikou. Jsou na ní výrazné obrazce a v Arizoně právě tato Salado keramická technika je taková nejvýznamnější.
Patnáct kilometrů do kopce, pak dvacet z kopce a následně hned zase pětadvacetikilometrový stoupák. To je teď denní chleba Renáty s Martinem v okolí městečka Strawberry východně od Phoenixu. Nemělo by jít ovšem o nejtěžší stoupání celé půlroční cesty. V yosemitských horách by později měli vyjet až do třítisícové výšky.
Jedno je ale jisté. Původní civilizace a jejich puebla je budou provázet v Americe i dál. "Navštívíme ještě další dvě včetně toho nejslavnějšího," uzavírá dnešní rozhovor Martin Stiller.

29.5.2010 Martin Stiller s Janou Kudyvejsovou
Martina a Renátu Stillerovi jsme zastihli na konci Sonorské pouště. Oba pomalu míří do hor na jih pod Grand Canon, který je mylně považován za největší kaňon na světě. Vytvořila jej řeka Colorado v Severní Arizoně ve Spojených státech amerických. Tentokrát jsme se dozvěděli - jak se jede mezi kaktusy vysokými patnáct metrů a kdo je korovec jedovatý. Zatímco u nás většinou prší Martin Stiller si počasí pochvaluje. Je dokonce lepší než bylo na Kubě. Horší je to s jídlem. Hamburgery a hranolky ve fastfoodech ani jednoho moc nelákají a tak dávají přednost mexickým jídlům, jako je tortilla, takos nebo buritos.

22.5.2010 Martin Stiller s Ilonou Dvořákovou
Tentokrát jsme Renátu a Martina Stillerovi zastihli v Arizóně, kde mají za sebou první horskou zatěžkávací zkoušku. Uslyšíte také povídání o kaktusech, jízdě proti větru i zajímavém školení na pozoruhodné farmě.

15.5.2010 Martin Stiller s Janou Házavou
Tentokrát jsme Renátu a Martina Stillerovi zastihli na hranicích Nového Mexika a Arizóny. Dozvěděli jsme se kudy jeli, kde a co se jim líbilo. I to, jak se jede proti větru. Jsou lidé v Americe pohostinní? Asi ano. Alespoň Martin Stiller to tvrdí.

8.5.2010 Martin Stiller s Karlem Sladkým - první rozhovor ze Spojených států.
Martin s Renátou se už nacházejí na území Spojených států amerických. A protože šlo o náhlý a rychlý přesun, na kola na území Mexika prakticky nedošlo. A dokonce ani „úprk“ z hlavního města největší středoamerické země se neobešel bez drobných problémů.
"Nechali jsme si zabukovat letenky z Mexico City do Juárezu a když jsme přišli na letiště a chtěli odletět, tak nám řekli - no jo, ale tady žádný let do Juárezu není, tady je let akorát do Chihuahuavy! Tak jsme se podívali na mapu a zjistili jsme, že Chihuahua je 400 kilometrů vzdálená od Juárezu. Takže přišel takový zmatek, co budeme dělat, jestli zrušíme letenky a nakoupíme nové. Nakonec jsme se rozhodli, že do Chihuahuavy poletíme,“ popsal patálie Martin.
I proto, že v Juárezu, hraničním městě s USA byl Martin s Renátou domluven na ještě jednu návštěvu svých známých, která se protáhla z původních dvou až na čtyři dny.
"Juárez a americké El Paso, to je něco jako Český a polský Těšín, spojené pouze mostem, takže jsme z Juárezu od těch našich známých sedli na kolo, ujeli pět kilometrů a byli jsme na amerických hranicích. A teď už druhý den šlapeme po Spojených státech,“ dodal cestovatel, kterého jsme telefonicky zastihli v americké poušti.

1.5.2010 Martin Stiller s Františkem Mifkem
Další rozhovor z Mexika. O tom, že i cestovatel musí odpočívat. Třeba proto, aby v klidu vzpomínal na Kubu a lidi, se kterými se setkal.

24.4.2010 Martin Stiller s Ionou Dvořákovou
První rozhovor z Mexika z Akapulka. Vzpomínky na Kubu, tisícovky krabů a cesty bez aut.

16.4.2010 Martin Stiller se Zdenou Kabourkovou
Poslední dny na Kubě. O teple, komárech, vodě a jídle.
Dobrá rada M. Stillera pro ty, kteří by chtěli jet v jeho stopách - "Když něco je, tak to kup hned. Kup toho hodně, protože nevíš, kdy to zase bude."

3.4.2010 Martin Stiller s Janou Házovou
První rozhovor z Kuby. O aklimatizaci, přírodě i lidech.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka