Ze seznamu heren v Hradci Králové zmizí od nového roku 36 podniků

3. prosinec 2016

V Hradci Králové výrazně ubyde heren. Včera o tom rozhodli zastupitelé města. Ze současných 67 klesne počet podniků na 31. Herny nebudou v centru města, nebo u škol a církví. Město ročně získává z hazardu 50 milionů korun - zásadního výpadku příjmů, které by mohl menší počet heren způsobit, se ale vedení hradeckého magistrátu nebojí.

Ze seznamu heren v Hradci Králové zmizí 36 podniků, potvrzuje předkladatel vyhlášky, náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich z TOP 09: „My jsme se chtěli vyvarovat oběma extrémům. Jeden extrém je zcela ty herny zakázat. To by vedlo k nárůstu sociálně patologických jevů a odkázali bychom herny do sklepů a tak podobně. A chtěli jsme se také vyvarovat druhého extrému, to znamená absolutního povolení."

Čtěte také

O tom, které herny ve vyhlášce zůstanou, rozhodovala pracovní skupina
Herny nesmí být v historickém centru města, nebo na nádražích, říká za magistrát Magdalena Vlčková: „Ta pracovní skupina samozřejmě rozhodovala zejména podle toho, zda herna opravdu funguje v tom místě, nebo nefunguje. Dále přihlížela i k tomu, aby se toto herní místo nenacházelo v blízkosti školy, různých zdravotních zařízení a církví."

Novou vyhlášku nakonec schvalovali zastupitelé nadvakrát
Poprvé se například zdržel hlasování zastupitel za ODS Jan Michálek.

Podle něj začne od nového roku platit zákon, který hazard dostatečně reguluje a vyhláška je nadbytečná: „Je v tom zákoně dáno, jak daleko od veřejných institucí, od škol, církevních zařízení, může být umístěna ta herna."

Hrací automaty (ilustrační foto)

Napodruhé už zastupitelé vyhlášku schválili. Hradec Králové ročně získává z hazardu 50 milionů korun.

Jindřich Vedlich se výpadku příjmů nebojí: „Některé herny nebyly aktivní. A vyloučeny byly pouze ty herny, ve kterých docházelo s sociálně patologickým jevům. Takže si myslím, že město nebude chudší o nějaké finance."

Nová vyhláška o hernách začíná platit od 1. ledna příštího roku.

Herna, videoterminál (ilustrační foto)
Spustit audio