Ze dvou sanitek na tisíc. Unikátní výstava sbírky českého lékaře Záchrankou kolem světa spojuje profesi a dětský sen

Jediný model sanitky může u malého kluka rozhodnout o jeho budoucí kariéře i celoživotním koníčku. Předseda České resuscitační rady Anatolij Truhlář jich už nashromáždil přes 1 600 a jeho sbírka nemá v Česku obdoby. Většina modelů je teď k vidění na nové výstavě v Muzeu východních Čech v Hradci Králové pojmenované Záchrankou kolem světa. Letní reportér Radiožurnálu Ondřej Vaňura zjistil, že na ní nechybí unikátní kousky ani autíčka se silným příběhem.

„Byly to tehdy první dvě sanitky, které jsou tady v části expozice z Ruska. Je to ruská Latvia a ruská Volha,“ ukazuje Anatolij Truhlář první kousky ze své sbírky, které získal v roce 1987.

„Tehdy mi bylo 12 a v té době jsem se už začal pohybovat v prostředí skutečné záchranky. Díky dědovi, který tam měl známého řidiče sanitky a právě tou Latvií mě svezli. Myslím, že tehdy se to celé rozhodlo,“ popisuje.

 V roce 2020 je Anatolij Truhlář nejen vedoucím lékařem letecké záchranky v Hradci Králové ale i předsedou České resuscitační rady. Podílí se na celé řadě inovací, naposled například na projektu, kdy hradečtí záchranáři jako první ve střední Evropě vozí na palubě vrtulníku plnohodnotnou krev připravenou k podání těžce raněným přímo v terénu. Sbírka modelů se mu také za více než tři desetiletí také trochu rozrostla.

„Sanitky jako vozidla, pak tady máme celou řadu sanitních letadel, jsou tady záchranné vrtulníky,” provází výstavou. „Přesně jsme to nepočítali, ale vzhledem k tomu kolik jich ještě zůstalo doma odhaduji, že je to asi necelých patnáct set kusů.”

Ve výstavním sále hradeckého muzea jsou modely zrcadlící techniku záchranářů ze 40 zemí. Návštěvníky jsem tu potkal třeba ze Vsetína nebo z Mladé Boleslavi. Mezi nimi je i Stanislav Syrový, který sem nezavítal náhodou.

Čtěte také

„Dobrý den pane doktore, já jsem od konkurence, Středočeši,” představuje se řidič středočeské záchranky. “Pohled je to nádherný. Přiznám se, že pár těch autíček vlastním taky, mám ale problém se skladováním. Jak to skladujete vy?”

„Tenhle problém mají všichni,“ směje se Truhlář. Za některými kousky jsou i dlouhé týdny hledání i na různých internetových aukcích. Lékař Anatolij Truhlář se sbíráním určitě nekončí, i když přiznává, že se skladováním to někdy není jednoduché. „Skladujeme to na různých místech. Přišla mi ale velká škoda, že většina je uložená v krabicích a nikdo to nevidí, ani já. Proto mi přišlo dobré otevřít to pro veřejnost, abych i já viděl, kolik toho je.“

Výstava Záchrankou kolem světa je tady v Muzeu východních Čech v Hradci Králové k vidění až do listopadu.

autoři: Ondřej Vaňura , jkh
Spustit audio