Zazvonění na zvon v kapličce sv. Izidora na Jablunkovsku zajistí život až do smrti

20. listopad 2014
Česko – země neznámá

Když manželé Anna a Jaroslav Rychtárkovi opustili před 20 lety Karvinou a stali se provozními horské chaty, chodívali řešit své pracovní i osobní problémy k jedné malé kapličce. Slíbili si, že až zestárnou, postaví také nějakou kapličku, pro radost sobě i ostatním lidem. Stalo se. Hrádek na Jablunkovsku na severní Moravě má tak od podzimu roku 2012 díky nim nové krásné místo k rozjímání.

A není to kaplička ledajaká. Turisty zaujme svým moderním stylem, schematickou sochou a zejména malým zvonkem. Na ten, když si prý zazvoníte, určitě se vám vyplní jedno přání. A sice, že budete žít až do smrti.

Kapličku si manželé Rychtárkovi přáli zasvětit svatému Izidorovi. Právě on je totiž ochráncem manželství a dětí, a také zemědělců a rolníků. Kolem kapličky jsou v půlkruhu rozmístěny velké kameny s vytesanými znameními zvěrokruhu. Celý prostor se tak stává místem pro tichou modlitbu a meditaci. A nejen to, oblíbili si jej i mladí lidé, kteří si kapličku vybírají pro svůj svatební obřad.

Kámen u zvoničky

Manželé Rychtárkovi se do stavby pustili sami, jen s pomocí sousedů. Některé práce ale nakonec přeci jen svěřili odborníkům. Jejich plány však stavbou kapličky zdaleka nekončí. V neděli 16. listopadu totiž kolem cesty vedoucí od chaty ke kapličce začali vysazovat stromky. Pozvali si k tomu i starosty okolních vesnic a s jejich pomocí tady vzniká Alej Dobra věnovaná dobrým lidem z Jablunkovska a jejich skutkům.

Kapličku Svatého Izidora a vznikající ovocnou Alej Dobra najdete na turistické trase Chata Hrádek – Filipka v Těšínské části Beskyd.

Spustit audio