Zažijte 70. a 80. léta v Československu. V Retro muzeu v obchodním domě Kotva v Praze

28. březen 2023

V Retro muzeu v obchodním domě Kotva v Praze můžete zavzpomínat na to, co vás kdysi obklopovalo. Od nábytku, přes potraviny, nádobí, hračky až po vybavení pod stan. Uvidíte i veřejnou telefonní budku, schránku na dopisy či staré turnikety umožňující vstup do metra. To všechno můžete ukázat svým dětem a vnoučatům.

Oranžová kuchyňská linka i s oblíbenými dobrotami, dětský pokoj s houpacím kohoutem, obývák s plyšovou sedačkou a obývací stěnou, na stěnách gobelíny nebo sbírka vlaječek. Stan áčko, o který je opřená krosna, telefonní automat, psací stroje, píchačky. Autodráha, která vždycky lákala malé i velké kluky. Céčka, sifonové lahve, přenosné televize. „Husákovy děti“ a jejich rodiče dobře vědí, o čem je řeč.

Atmosféru 70. a 80. let minulého století v Československu si mohou připomenout a mladší generaci představit díky předmětům vystaveným v Retro muzeu Praha, které je otevřené ve 4. patře obchodního domu Kotva na náměstí Republiky.

Na ploše dva a půl tisíce metrů čtverečních čekají na návštěvníky ukázky módy, bydlení, stravování nebo trávení volného času. „Několik let jsme navštěvovali aukce a kontaktovali různé spolky, zároveň jsme v roce 2018 vypsali sbírku na designové předměty ze 70. a 80. let v Československu. Sešlo se nám úctyhodných 12 tisíc exponátů. 12 tisíc kusů historie a vzpomínek. Těší mě, že díky takové podpoře a nadšení můžeme tuto dobu připomenout,“ říká Robert Vůjtek, předseda spolku Art Salon S, jenž jedinečný výstavní projekt připravil.

Kuchyně z Jitony i černobílá televize

Běžný život, design i trendy mapuje expozice rozdělená do patnácti tematických okruhů. Hlavní část zve na návštěvu do panelákových bytů, bydlení tak typického pro tehdejší dobu. Ve věrných replikách domácností si návštěvníci osahají klasické jádro, v kompletně zařízeném obýváku posedí na gauči a podívají se na černobílou televizi. Nadšení budí oranžová kuchyňská linka Asta z Jitony Soběslav plná dobrot i tradičního nádobí.

Do dětství vrací expozice hraček, například autodráha nebo stavebnice, se kterými si můžete pohrát. Nechybí kostýmy populárních zpěváků ani unikátní sbírka magnetofonů, kterou do Retro muzea Praha zapůjčil vášnivý sběratel Matěj Ruppert z kapely Monkey Business.

Do expozice se dostaly dokonce i originální turnikety ze 70. letech, skrz které tenkrát lidé vstupovali do prostor metra. Najdete tu módní kousky, kosmetiku, plastové výrobky, pracovní pláště, ale také psací stroje, na kterých si rády zkoušejí psát děti, pro které jsou něčím naprosto neznámým.

Velká část expozice Retro muzea Praha je v interaktivní formě. Každý se může zapojit do vědomostních soutěží, vyzkoušet si dobové hry a interaktivní obrazovky. Atmosféru 70. a 80. let dotváří i samotný obchodní dům Kotva, v jehož nejvyšším patře muzeum najdete. Dobový design se totiž díky expozici propojil s ceněnou architekturou, navrženou v 70. letech manželi Machoninovými a dnes zapsanou na seznamu kulturních památek. Retro muzeum má otevřeno denně od 9 do 20 hodin.

Spustit audio