Závratě, Zánět slinivky břišní a Od kdy se na ultrazvuku pozná těhotenství? NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Točí se vám hlava, je vám slabo a jste malátní? S největší pravděpodobností tento pocit za chvíli zmizí a vše bude v pořádku. V některých případech však závrať nemusí být až tak nevinná. Lehká závrať při rychlém vstávání z postele nebo při pohledu z výšky není nic neobvyklého. Horší je, když se vám hlava zatočí i ve stoje a v klidu na pevné zemi.

Neurolog a rehabilitační lékař MUDr. Michal Bednář, PhD. v naší radioporadně na téma: poruchy rovnováhy a závratě.

Čtěte také

Zánět slinivky břišní neboli pankreatitida může mít buď akutní, nebo chronickou formu. Společným příznakem je intenzivní bolest v nadbřišku, která obvykle trvá delší dobu a může vystřelovat také do zad nebo do ramene. Typické jsou však i průjmy, nechutenství a rychlé hubnutí.

Prof. MUDr. Marcela Kopáčová, Ph.D hovoří v naší radioporadně na téma: zánět slinivky břišní. Co se týče léčby, pomoci může dieta, hospitalizace, ale i chirurgický zákrok.

Čtěte také

Radioporadna: MUDr. Ivana Kacerovská Musilová - Kolik ultrazvukových vyšetření vás čeká v těhotenství? Kdy se těhotenství pozná a je vyšetření bezpečné?

Pokud jste teprve nedávno zjistila, že čekáte své tolik vytoužené děťátko, možná už jste celá netrpělivá, až ho uvidíte na monitoru a domů si odnesete černobílý snímek, kterým se budete chlubit svým známým. Jenže ultrazvuk neslouží jenom pro potěchu budoucích maminek, má mnohem důležitější význam.

V každém trimestru se určují a měří hodnoty, díky nimž jsou lékaři schopni rozpoznat případné vývojové vady plodu a předchází se tak různým komplikacím.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.