Závody na automobilovém polygonu u královéhradeckého letiště končí. Lidé si stěžovali na hluk

23. září 2019

Lidem v Hradci Králové, kteří bydlí v blízkosti letiště, se dlouhodobě nelíbí zvýšený hluk. Naposledy si zástupci Komise místní samosprávy Pouchova a Věkoš stěžovali na provozovatele výcvikového polygonu. Ten ve svém areálu o víkendu pořádal automobilové závody. A právě to okolní obyvatele obtěžovalo.

Čtěte také

Podle údajů Komise místní samosprávy Pouchova a Věkoš se jen v roce 2018 mělo v areálu polygonu konat 18 závodů aut či motorek. A právě víkendové závody jsou jablkem sváru. S běžným provozem polygonu okolní občané problém nemají.

Pokračuje předseda KMS Pouchov a Věkoše Zdeněk Petr.
„Jediné co se nám na tom polygonu již od začátku příčilo, bylo pořádání závodů. A bylo nám přislíbeno, že se nebudou konat. V minulosti probíhaly závody na polygonu poměrně pravidelně."

Zástupci KMS Pouchov a Věkoše tak na představitele města několikrát apelovali, aby byla stavba používána v souladu s kolaudačním rozhodnutím.

Závody na automobilovém polygonu u královéhradeckého letiště končí (ilustrační foto)

Do celé věci se vložila náměstkyně primátora Věra Pourová z hnutí ANO 2011.
„Proto jsem mimo jiné požádala provozovatele, aby své aktivity zklidnil. Aby tam nebyly pořádány žádné automobilové akce, které by byly příliš hlučné. Domnívám se, že tuto žádost respektuje a proto tedy požadavky komise místní samosprávy nejsou vůbec důvodné."

Čtěte také

Provozovatelé královéhradeckého polygonu nakonec tlaku veřejnosti ustoupili a veškeré víkendové motoristické akce byly zrušeny.

„Vzali jsme si to k srdci a veškeré motoristické akce jsme v podstatě zrušili. Konal se tady každý rok jeden závod v driftu, jeden závod motocyklů a ta nevole místních obyvatel byla tak velká, že jsme se s kolegou domluvili na tom, že tyto akce tady dělat nebudeme," říká za společnost S-drive Jan Baláž.

Nově byli v areálu polygonu instalovány kamery a zástupci společnosti jsou připraveni případným stěžovatelům ukázat podrobný záznam, co přesně se na polygonu dělo.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související