Závažný případ týrání hospodářských zvířat řeší veterináři u chovatele ve Rtyni v Podkrkonoší

31. leden 2018 09:40

Krajská veterinární správa v Hradci Králové řeší  závažný případ týrání zvířat ve Rtyni v Podkrkonoší. Veterináři zkotrolovali chovatele hospodářských zvířat a zjistili u něj zásadní porušení podmínek v chovu. Podrobnosti zjišťovala reportérka Lucie Peterková.

Veterináři Státní veterinární správy kontrolovali chovatele ve Rtyni v Podkrkonoší. Hned na místě jim bylo jasné, že se skutečně jedná o velmi závažné zanedbání péče o hospodářská zvířata. Ta byla podvyživená, silně znečištěná výkaly a podle veterinářů bylo na první pohled zřejmé že jsou vyčerpaná a navíc mají pohybové potíže.

Na místě našli i uhynulé kusy. A několik zatím živých zvířat bylo v tak špatném stavu, že se okamžitě rozhodli, podle zákona, o jejich utracení.

Situaci, která na místě panovala popisuje ředitel Krajské veterinární správy v Hradci Králové Aleš Hantsch: „Výška podestýlky byla opravdu taková, že kolega, který tam byl a má praxi 33 let, tak ještě něco takového neviděl. Ten stav byl dlouhodobý. Chovatel nekomunikoval ani se svým soukromým veterinárním lékařem. Takže tam se seběhlo několik faktorů najednou."

Podle slov krajského veterinárního ředitele Aleše Hantsche zmíněný chovatel do roku 2016 povinnosti spojené s chovem hospodářských zvířat plnil. A to včetně dodržování metodiky kontroly zdraví, což jsou povinné zkoušky u skotu.

Pak se situace změnila. To veterinární správa zaznamenala a na chovatele začala cílit. Ten, ale na výzvy k doložení povinné dokumentace nereagoval. A nekomunikoval ani se soukromým veterinářem. K tomu se ještě přidal už zmíněný podnět, a také na jeho zákadě se veterináři na místo vypravili.

Závažný případ týrání hospodářských zvířat

Teď tedy kromě Veterinární správy tento případ řeší i obec Rtyně v Podkrkonoší, a také Policie České republiky.

Je to případ velmi závažný. Zaznamenali něco podobného veterináři i jinde v republice? Na to jsme se zeptali mluvčího Státní veterinární správy Petra Vorlíčka: „My je eviduejme pouze v jednotkách ročně na celém území České republiky. Za loňský rok máme takovéto obdobné případy tři. Asi nejznámější je případ týraných koní z Jankova, kteří nedostávali potravu a vodu."

A co se týká dvou dalších případů, tak v těch už nešlo o hospodářská, ale o volně žijící zvířata. První byl případ kuny v čelisťové pasti. A druhý případ byli uhynulí ptáci s podezřením na otravu karbofuranem. I to vloni řešili policisté jako týrání zvířat.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související