Zavařovací desatero, subvarianta covidu BA5 a na vodě se může vše převrátit. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Ovoce a zeleniny je v létě dostatek, obojí je nezbytnou součástí našeho stravování. Ovšem málo druhů lze po sklizni uchovat delší dobu. Už naše babičky konzervovaly a zavařovaly, aby měly dostatek na zimu. Jak tedy zpracovat přebytky ze zahrádek?

Ředitelka spolku Fér potravina Ing. Hana Střítecká, Ph.D. z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany hovoří v naší radioporadně na téma: okurky, třešně nebo višně aneb jak zpracovat přebytky z naší zahrádky.

Čtěte také

Počty nových případů onemocnění koronavirem v Královéhradeckém kraji rostou, víkendová čísla byla nejhorší od poloviny dubna. Podle hygieniků se na tom podílejí nové subvarianty mutace omikron, které jsou mimořádně nakažlivé, na druhou stranu mají ale zatím lehký průběh onemocnění.

Podle Evy Beranové z Krajské hygienické stanice v Hradci Králové jsou za vzestupem nové subvarianty mutace omikron BA4 a BA5, především ta druhá zmíněná má odhadované reprodukční číslo podobné spalničkám, tedy 10 a více, a je tedy zhruba čtyřikrát nakažlivější než původní varianta. Na druhou stranu zatím bývá průběh onemocnění lehký a koronavirus aktuálně příliš nezatěžuje ani nemocnice.

Čtěte také

Vypravíme se spolu na vodu. Vodáctví je u nás každým rokem čím dál oblíbenější aktivitou. Mohou ale také nastat situace, které zážitek pokazí, ať už kvůli nedostatečné přípravě nebo přecenění vlastních sil. Na co si dát pozor, abychom si vodu užili a v pořádku se vrátili domů?

Předseda Asociace vodní turistiky a sportu Ing. Petr Ptáček, soudní znalec se specializací na vodáctví a bezpečnost na řekách i jezech, hovoří v naší radioporadně. „Pokud začínáte na vodě, tak je ideální nafukovací kanoe. Má širší dno a víc před sebou vodu hrne, takže je pomalejší, ale také stabilnější."

autor: baj
Spustit audio

Související