Zatímco pro děti jsou letní prázdniny spojeny s odpočinkem, pro stavbaře znamenají hlavně opravy

1. srpen 2019 08:13

Zhruba dvě desítky chodníků a silnic opraví za letní prázdniny pracovníci Technických služeb v Hradci Králové. Na začátku srpna už mají některé práce hotové, další je ale ještě čekají. Aktuálně dělají na šesti místech ve městě. Většinou se jedná o výměnu dlažby nebo asfaltu.

Bez herbicidů. Hradecké technické služby budou likvidovat plevel v ulicích ekologicky

Testování technologií, které mají v Hradci Králové nahradit při likvidování plevele herbicidy

Plocha záměrně zarostlá plevelem, na ní napsaná čísla a spousta různých strojů. Tak vypadalo testování technologií, které mají v Hradci Králové nahradit při likvidování plevele herbicidy. Technické služby Hradec Králové totiž musí od příštího roku přestat používat přípravky s glyfosátem. 

„Pokládáme klasickou zámkovou dlažbu, zaspáruje se to pískem, ale teď je to momentálně mokré, nepůjde to dolů," popisuje úskalí nestálého počasí předák jedné ze skupin pracovníků hradeckých Technických služeb Josef Hypius. Se dvěma kolegy teď dláždí chodník před sportovní halou Slavia v ulici Víta Nejedlého, kde vlhký písek nezapadá dobře do spár mezi dlaždice.

„Původní chodník z betonových dlaždic 30 krát 30 byl už v hodně špatném technickém stavu," říká ředitel Technických služeb Tomáš Pospíšil.
„Nový povrch bude z dlažby 20 krát 10, tedy menší formát a silnější dlažba, která také víc vydrží. I pojezd vozidel technických služeb."

Silnice a chodníky se nejčastěji opravují přes léto (ilustrační foto)

To samozřejmě není jediná oprava, kterou v létě technické služby na území Hradce Králové provádějí.
„V současné době technické služby zajišťují například opravu asfaltobetonového chodníku v ulici Karolíny Světlé. Mezi další opravy, které jsou zajišťovány prostřednictvím naší organice, patří oprava chodníku v ulici Divišova, kde byl starý chodník z litého asfaltu a nový bude navazovat na nároží třídy ČSA. Bude tam dlážděný chodník z mozaikové dlažby."

Silnice a chodníky se nejčastěji opravují přes léto (ilustrační foto)

Kvůli náročnosti se tady práce protáhnou až do října. Většina oprav ale bude hotová do konce prázdnin.
„Současně technické služby již zajistily opravu velkoplošných vozovek v ulicích Dvorská a Vlčkovická. A další opravy ještě budou následovat v průběhu druhé poloviny letošního roku."

Na chodnících i silnicích se ve městě pracuje bez ohledu na počasí

Podle Tomáše Pospíšila je důležitá koordinace například se správci inženýrských sítí. To se týká například ulice Pod strání.
„Kde si současně správci vodovodů a kanalizací, to znamená Královéhradecká provozní, opraví své uzávěry vody a revizní šachty kanalizace. Takže je to společná práce během letních prázdnin."

Celkově budou letní práce na opravách chodníků a silnic v krajském městě stát zhruba 12,5 milionu korun.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související