Zastupitelé Hradce Králové budou v polovině prosince schvalovat rozpočet. Jaké jsou priority?

6. prosinec 2018

Hradec Králové připravil rozpočet na rok 2019. Schvalovat ho bude zastupitelstvo v polovině prosince a má být mírně schodkový. V kapitole „investice" například nechybí desítky miliónů korun na zahájení výstavby fotbalového stadiónu, na některé další akce se naopak z různých důvodů zatím nedostalo.

Fotbalovou arénu Hradec Králové postaví, nové výběrové řízení má být do tří měsíců

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Zastupitelstvo v Hradci Králové schválilo zrušení výběrového řízení na výstavbu nového fotbalového stadiónu. Opozice tento krok kritizuje, a to přesto, že nové vedení města zopakovalo, že přípravu stavby jako takové zastavit nechce. 

Město připravilo na zahájení prací na fotbalovém stadiónu 180 miliónů korun.

Podle náměstkyně primátora Moniky Štayrové z hnutí ANO je to jasný důkaz toho, že i přes zrušené výběrové řízení na dodavatele chce nová koalice stadión v Hradci Králové vybudovat: „Pro rok 2019 máme 180 milionů, ale celkově máme naplánováno 500 milionů z vlastních prostředků. A samozřejmě se budeme snažit sehnat dotaci."

Zatím není jasné, jak to bude vypadat dál s opravami základní umělecké školy Střezina, tam město čekají v tomto týdnu jednání s právníky o mimosoudním řešení sporů a případném pokračování prací.

Půjde víc investic také do oblasti školství?

Náměstek primátora pro oblast školství Martin Hanousek ze Změny pro Hradec a Zelených by ale chtěl, aby obecně město uvolnilo na opravy škol víc peněz než dosud: „Budeme muset vymyslet nějaké plány obnovy škol a více se věnovat také jejich běžné údržbě. Já, jako člověk ekolog, jsem byl překvapen, v jakém stavu máme například opláštění budov. Spousta staveb má na sobě ještě boletické panely, které ovšem dožívají a praskají. Je to i velké zdravotní riziko."

Pracovní porada (ilustrační foto)

Město bude mít možnost doplnit připravené projekty při vypořádání rozpočtu za letošní rok, k tomu dojde asi v dubnu příštího roku.

Podle Martina Hanouska by se daly peníze získat i z prostředků zastaveného projektu na vybudování vzdělávacího centra v Lipkách: „Tím, že jsme zastavili projekt v Lipkách, ušetříme 250 milionů z projektů ITI. A já se domnívám, že bychom tyto peníze měli tyto dotační zachránit a vyjednat, aby pro město Hradec nepropadly. Měli bychom najít smysluplnější projekty, kde ty finance utratit. Máme už nějakou představu, vytipovali jsme si pět prioritních projektů, které bychom ještě chtěli stihnout. Uvidíme, jsme časově dost napjatí. Chtěli bychom udělat nástavbu na škole Úprkova, Malšova Lhota a další. Ale uvidíme, jak to zvládneme."

Rozhovor s budoucím primátorem Hradce Králové Alexandrem Hrabálkem. Prioritou je Velké náměstí

Bývalý děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy Alexandr Hrabálek (nestr. za ODS) na archivním snímku z roku 2013.

Budoucí koalici na královéhradeckém magistrátu budou připravovat hnutí ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení. Strany spolu už podepsaly předkoaliční smlouvu.

Hradec Králové chce v příštím roce také postavit lávku přes Labe u Aldisu, v rozpočtu na ni má zhruba 50 miliónů korun.

Některé další zvažované akce se zatím do rozpočtu nevešly, říká náměstkyně Monika Štayrová: „Rozhodně jsme se pokusili tam dát Odlehčovací službu Honkova do kapitálových výdajů, což jsme následně ještě před projednáním v radě zjistili, že nemáme ještě jednoznačně stanovenou cenu. Že vůbec nevíme, za co bychom to pořizovali. Takže jsme to museli z rozpočtu stáhnout. To ale neznamená, že bychom v tom nechtěli pokračovat. Myslím, že to přijde na přetřes v dubnu."

Předpokládané příjmy by mělo mít město Hradec Králové ve výši 2 miliardy a 75 miliónů korun, výdaje jsou o 20 miliónů korun vyšší.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související