Zasedal krizový štáb Hradce Králové. V krajské metropoli není zatím žádný pacient s koronavirem

13. březen 2020 12:57

Dnes ráno zasedal krizový štáb města Hradce Králové. Jeho členové a přizvaní hosté informovali přítomné o aktuálním stavu připravenosti jednotlivých složek a institucí na realizaci opatření, které vyplývají z vyhlášení nouzového stavu. Dle posledních informací krajské hygienické stanice není na území města Hradce Králové žádný nakažený pacient. 

Čtěte také

„Chtěl bych občany města požádat, aby skutečně zodpovědně dodržovali všechna nařízení a opatření. V tuto chvíli je stále nejúčinnější a nejdůležitější zvýšená hygiena a samozřejmě omezení přítomnosti v prostorách, kde je více lidí. Lidé by měli co nejvíce využívat telefonické komunikace s ordinacemi, které mají možnost v určitých případech vše odbavit e-neschopenkami či e-receptem. Snižuje se tím riziko případného šíření a uleví se tak i praktickým lékařům a dalším zdravotnickým zařízením,“ uvedl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek z ODS.

Nejčastějším zmiňovaným problémem z pohledu městských organizací je nedostatek ochranných pomůcek a desinfekčních prostředků.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

„Městské organizace i magistrát dělají maximum pro to, aby byly požadavky uspokojené. Jednáme s hradeckou sítí lékáren na operativní výrobě desinfekčních gelů a prostředků. Potřebujeme, abychom jich měli dostatek pro sociální pracovníky, učitelky v mateřských školkách, řidiče městské hromadné dopravy. Tam, kde je k dispozici tekoucí voda, často stačí klasické mýdlo. Desinfekční prostředky potřebujeme dostat především tam, kde tato možnost není, tedy řidičům MHD, strážníkům či terénním sociálním pracovníkům,“ zdůrazňuje primátor Hrabálek.

Magistrát města zatím žádné omezení provozu nenastavil

„Pokud je to však možné, doporučujeme všem občanům vyřízení úředních záležitostí odložit, případně vyřídit telefonicky či e-mailem, pro platby lze využívat bezhotovostního platebního styku,“ dodává primátor Hradce Králové.

Čtěte také

Pokud si to mimořádný vývoj situace nevyžádá, další plánované zasedání krizového štábu města se uskuteční v pondělí 16. března v 7:30 hodin.

Magistrát Hradce Králové uzavřel třetí mateřskou školu kvůli nedostatku pracujících zaměstnanců. Už dříve zástupci města požádali rodiče, aby neposílali své děti do školek, pokud nemusí. Zatím jich doma zůstala přibližně jedna třetina.

Podle náměstka primátora Hradce Králové Martina Hanouska ze strany Zelených v tuto chvíli město neplánuje uzavřít všechny zřizované školky.
„Nechceme dosáhnout toho, aby kvůli uzavření školek kolabovaly další služby. Pokud přistoupíme k dalšímu uzavření mateřských škol, tak určitě některé mateřské školy necháme otevřené pro rodiče, kteří pracují ve zdravotnictví, u hasičů nebo u policie."

Čtěte také

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí z rizikových oblastí zasažených koronavirem a jsou bez zdravotních obtíží, aby je kontaktovali. Jak? To je uvedeno na webu www.khshk.cz

V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

autoři: Vojtěch Krátký , baj | zdroj: Magistrát města Hradec Králové
Spustit audio

Související