„Žárovka krade spánek.“ Omeletky Haliny Pawlowské

10. červenec 2021

Omeletky dnes Halina Pawlowská naplnila únavou a leností. I když, pojem je to relativní. Někdy toho líný udělá mnohem víc než ten, kdo se celý život nezastaví.

Moje maminka brala prázdniny jako obrovskou možnost tělesných aktivit. Nikdy nezapomenu na horskou túru v Krkonoších. Bylo mi asi pět a za odměnu mi slíbila mléčný drops. A já poctivě šla. Když jsem ušla asi pět kilometrů, dostala jsem bonbon. Cucala jsem a ploužila se dál.

Po dvanácti kilometrech jsem na tom byla tak zle, že mi maminka dropsem doslova mávala před nosem a já se štvala dál. Na Sněžce jsem v úžasu koukala na to, jak moje matka zbytek bonbonů rozdává našim spolu turistům. Od té doby jsem velice obezřetná…

Osudným se stal řetízkový kolotoč

Otec se mnou pravidelně trávil poslední týden prázdnin v Pecce v Podkrkonoší a tam mi tvrdil, že musím být statečná jako ukrajinský kozák. Na náměstí byla pouť a přijel obrovský řetízkový kolotoč.

Ukrajinský kozák se ale bát nesměl, a tak mne otec posadil na sedačku, a slíbil mi, že to bude nádherná jízda. Pak zaplatil kolotočáři dvě kola navíc. První čtvrthodina patří k mým nejhorším čtvrthodinám v životě. Tu druhou si nepamatuju, protože jsem byla v bezvědomí.

Žárovka zkrátila spánek

Se spánkem mám potíže už od dětství, protože můj táta tvrdil, že pravý kozák nikdy nespí!  Proto jsem tak posedlá informacemi o spaní. Zjistila jsem, že délka spánku se za posledních zhruba 120 let, tedy od dob, co se začala používat žárovka, zkrátila o 20 až 25 procent.

Nejdelší zaznamenaná doba, po jakou člověk dobrovolně vydržel beze spánku, činila 18 dní a 17 hodin. Tohoto rekordu dosáhla v houpací židli Maureen Westonová z Anglie v roce 1977. Nedostavily se kupodivu žádné trvalé následky. Nejnovější vědecké poznatky říkají, že lidé, kteří spí méně než šest hodin, nebo více než devět hodin, žijí kratší dobu.

V Omeletkách se ještě dozvíte, jak to má s leností Jitka Zelenková. Uslyšíte povídku Viléma Ravka Jsem nešikovný a k tomu ještě manžel. Halina Pawlowská přečte svoji povídku Skřivan a sova. A na závěr přidá recept na pomazánku z avokáda a sardinek.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Spustit audio

Související