Zapečený květák se smetanou a sýrem
Květák je velmi oblíbená zelenina, kterou můžeme sice mít k dispozici během celého roku, ale ruku na srdce, nejlepší květák má právě nyní sezónu. Využijme tedy příležitost.
- 1 větší květák
- 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
- 200 ml zakysané smetany
- 3 vejce
- 1 – 2 sroužky česnek
- sůl, mletý pepř
- Na vymazání a vysypání: máslo a strouhanka
Květák zbavíme listů, očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Takto připravený položíme na dno pařáku a ten postavíme na nádobu s vařící vodou. V páře vaříme cca 15 – 20 minut. Míru provařenosti kontrolujeme, květák nesmí být rozvařený, aby se nerozpadal.
Zapékací misku vymastíme máslem a vysypeme strouhankou, vložíme do ní připravený květák a zalijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce, přimíchali strouhaný sýr, prolisovaný česnek a podle chuti směs osolili a opepřili. Ve vyhřáté troubě pečeme při 180°C asi 15 – 20 minut do zlatavého zabarvení.
Poznámka: Květák uvařený v parním systému si zachovává více živin a aróma.
Příloha: vařené brambory sypané pažitkou nebo perželkou, šťouchané brambory, saláty z čerstvé zeleniny
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.