Zapečené těstoviny s tuňákem. Rychlé, oblíbené i zdravé jídlo
Zapečené těstoviny patří k nejmilovanějším a nejrychlejším jídlům, přitom vždycky vypadají tak, že jste si s nimi dali patřičnou práci. Nemusíte je připravovat zvlášť, naopak skvěle uplatníte zbylé povařené těstoviny. Vrstvit je můžete s jednoduchou rajčatovou omáčkou, bešamelem a různými druhy sýra. Poslední vrstvu by měl tvořit sýr.
Suroviny:
300 g krátkých těstovin, sůl, 3 stroužky česneku, 2 papriky (červená a žlutá), 2 plechovky tuňáka v oleji (á 180 g), 800 g sekaných rajčat z konzervy, 100 g černých oliv, mletý černý pepř, chilli koření, hrst lístečků bazalky, olej na vymazání formy, 30 g strouhanky, 50 g strouhaného parmazánu
Postup:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus. Scedíme je a necháme okapat. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno, papriky očistíme a nakrájíme na tenké nudličky.
Plechovky tuňáka otevřeme a olej vlijeme do pánve. Osmahneme na něm česnek, pak přidáme papriky a také je orestujeme. Vše zalijeme rajčaty. Přidáme olivy, tuňáka, těstoviny a bazalku. Vše dochutíme solí, pepřem a chilli kořením a společně prohřejeme.
Zapékací misku vymažeme olejem a rozprostřeme do ní směs z pánve. Vše zasypeme směsí strouhanky a parmazánu. Těstoviny zapékáme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.