Zapečené špagety s bazalkou a mozzarellou. Pravá Itálie na českém jídelním stole, spokojenost jistá

Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem a zkuste si je zapéct s bazalkou a mozzarellou. Určitě nebudete litovat.

Ingredience
  • 500 g celozrnných špaget
  • 400 g krájených rajčat v konzervě
  • 50 ml olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • oregano
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá bazalka
  • 150 g sterilované kukuřice
  • 2 mozzarelly

Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě balíčku těstovin navíc nepotřebujete příliš mnoho dalších surovin. Možná i naopak. A ty netradiční kombinace jsou často nejlepší!

Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra.

Zkuste však dnes špagety zapečené s bazalkou a mozzarellou.

Postup:
Do zapékací mísy vložíme 500 g celozrnných špaget a pokapeme je 50 ml olivového oleje. Pak prolisujeme česnek a přidáme ke špagetám.
Cibuli očistíme , nakrájíme na kostičky, přidáme do zapékací mísy a zasypeme lžičkou oregana. Osolíme a opepříme.
Ke špagetám vlijeme 600 ml vody a 400g plechovku krájených rajčat a vše opatrně promícháme.
Navrch natrhejte 1 hrst čerstvé bazalky. Mísu vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 °C po dobu 30 minut.
Slijte plechovku kukuřice a vsypte ji do změklých předpečených špaget. Poté vše společně promíchejte pomocí vidličky.
Nahrubo nastrouhejte 2 mozzarelly, posypejte jimi připravené špagety a dejte zapéct zpět do trouby na 15 minut. Povrch by měl být dozlatova upečený. Po upečení špagety ozdobte zbývající čerstvou bazalkou a ihned servírujte.

Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné. Dále se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými pšeničnými nebo špaldovými, ječnými nebo žitnými. V obchodech zdravé výživy jsou dnes k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky - pohankové, kukuřičné nebo rýžové.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.