Zapečené mleté maso s bramborami jako rychlý oběd nebo skvělá večeře. Recept je úplně jednoduchý
Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Mleté maso zapečené s bramborami vám určitě přijde k chuti. Jídla z brambor jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.
Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery.
- 500 g brambor
- 500 g mletého masa
- 200 g cibule
- 350 g žampiónů
- 3 rajčata
- 200 g tvrdého sýra
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- mletá červená paprika
- 50 g majonézy
Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina - rajčata, papriky nebo lilek.
V kuchyni je mleté maso ideální pro začátečníky i pro ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě. Výhodou je rychlá příprava, snadné dochucení a spousta možností, jak ho připravit.
Při práci s mletým masem je nejdůležitější kvalita výchozího produktu. Zkrátka není maso jako maso. V ideálním případě si dojděte k řezníkovi, vyberte si hezký kus masa a nechte si ho umlít nebo, pokud máte mlýnek, umelte si ho doma sami.
Postup:
Cibuli nakrájíme na kolečka a rozložíme na plech. Na cibuli dáme na plátky nakrájené brambory.
Mleté maso dáme do mísy a dochutíme, solí, pepřem, sladkou paprikou, kořením, které máme rádi.
Dobře propracované maso rozložíme na brambory a na ně dáme na plátky nakrájené houby.
Plech zakryjeme alobalem a pečeme asi 20 minut na 180 stupňů.
Pak alobal sundáme.
Sýr nastrouháme na struhadle, přidáme majonézu a nakrájená rajčata.
Tuto směs rozprostřeme po celé ploše a vše vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 15 minut.
Pokud nechcete zpracovat mleté maso hned, doporučujeme zamíchat směs bez vajíčka, jen se solí a kořením. Pak zabalit, aby nebyl uvnitř vzduch a uložit maso do lednice. Nejlépe - pokud v lednici je - dát do nulové zóny, nebo dozadu k chladící desce. Pak maso zpracujte do 24 hodin, maximálně do dvou dnů.
Dobrou chuť!
Související
-
Zkuste si udělat krůtí karbanátky podle našeho receptu. A vaše chuťové pohárky vám budou vděčné
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce.
-
Kouzlíme v kuchyni. Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou a hambáč, karbanátky, prostě mleté maso
Měkká, lehce opečená houska, křupavý ledový salát, červená rajčátka a uprostřed kvalitní kousek propečeného hovězího. Řeč je o nejoblíbenějším jídle Ameriky - hamburgeru.
-
Karbanátky s nivou nejsou tak obvyklé, ale chutnají skvěle. Dejte jim šanci a neprohloupíte
Karbanátky lze dělat z mnoha různých surovin, které můžeme mezi sebou takřka libovolně kombinovat. Zhotovované z vepřového masa jsou velmi vydatným pokrmem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.