Zapečené kuře s rajčaty. Šťavnaté drůbeží maso krásně vynikne v kombinaci s rajskými jablíčky

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuřecí prsa na medu s rýží.

Ingredience
  • 600 g kuřecích paliček
  • 400 g dlouhozrnné rýže
  • 400 ml rajčatové passaty
  • 1 ks šalotka
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 100 g sušených rajčat
  • 100 g černých oliv
  • 10 snítek tymiánu
  • sůl a mletý pepř podle chuti

Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.

Postup:
Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. V kastrolu ji orestujeme na rozpáleném oleji tři minuty dozlatova.
Poté k ní přidáme rýži a společně opékáme další 2 minuty. Pak přilijeme rajčatovou passatu a 200 ml vody.
Směs osolíme, přidáme sušená rajčata, olivy a polovinu tymiánu otrhaného od stonků.
Navrch směsi přidáme osolené a opepřené kuřecí paličky. Přiklopíme poklicí a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 30 minut doměkka. Hotové podáváme ozdobené zbylým tymiánem.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB
    • 80 let s vámi
      Hradecké minuty

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

    Jan Rosák, moderátor

    slovo_nad_zlato.jpg

    Slovo nad zlato

    Koupit

    Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.