Zapečené brambory s masem 14.3.2009 (recept od posluchačky H. Malé z Ústí nad Orlicí)

Suroviny:
600 g vepřového masa (nejlépe kýta), 600 g brambor, 2 velké mrkve, 2 velké cibule, 4 - 6 stroužků česneku, sůl, tymián, drcený bobkový list, 2 hrnky vývaru (může být i z kostky), 1 lžíce sádla

Postup:
Brambory, mrkev a cibuli nakrájíme na plátky.
Maso na kostky, česnek nadrobno.
Zapékací mísu vymažeme sádlem. Brambory rozdělíme na třetiny, ostatní suroviny na poloviny. Na dno mísy dáme jednu třetinu brambor, lehce osolíme a posypeme tyminánem. Na brambory nasypeme polovinu cibule, pak polovinu masa a polovinu česneku. Osolíme, poprášíme bobkovým listem a posypeme polovinou mrkve. Vše ještě jednou zopakujeme. Poslední vrstvu bude tvořit třetí třetina brambor, osolených s posypaných tymiánem. Všechno zalijeme vývarem, přiklopíme a dáme péct. Pečeme pomalu. Tekutina by měla být na konci téměř všechna vsáknutá.

Vaříme s Habadějem v sobotu 14.3.2009 v 11:10 hodin.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.