Zapečená sýrová polenta s vepřovými nudličkami. Chuť Itálie, která si vás omotá kolem prstu

Polenta je kukuřičná kaše rozšířená především v severní Itálii a také v Chorvatsku, Rumunsku, Moldavsku a Černé Hoře, kde se podává jako silně kajmakem omaštěná kaše se sklenicí kyselého mléka. U nás se nejčastěji prodává jako instantní kukuřičná polenta, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky.

Slaná kaše z kukuřičné krupice, jinak řečeno polenta, nedílná součást italské kuchyně, která si vás omotá kolem prstu hned, jakmile ho vystrčíte ze dveří své kuchyně. Podobně jako jezinkám v pohádce o Smolíčkovi stačil malíček, aby nebohé dítko lapily, i vám hrozí takový osud, pokud zaslechnete hlásek polenty žádající o pozornost.

K čemu je polenta dobrá

Polenta funguje především jako příloha, a to hlavně k dušeným jídlům, jako jsou guláše, masová a zeleninová ragú, ratatouille, lečo. Ochotně se chuťově pojí s různými sýry v čele s gorgonzolou, parmazámem, fontinou, také máslem a olivovým olejem. Sluší jí také cibulová marmeláda nebo oříšky.

Suroviny:
200 g kukuřičné polenty, 2 vejce, 100 g eidamu, 3 stroužky česneku, čerstvá petrželka, 600 g vepřové kýty, česnek, worchesterská omáčka, solamyl, steakové koření, 100 ml vývaru, olej, mletý černý pepř, sůl

Postup:
Vepřové maso očistíme, nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a ochutíme steakovým kořením, zakapeme olejem a obalíme v solamylu. Oloupaný česnek prolisujeme a omytou
petrželovou nať jemně usekáme.
Polentu uvaříme podle návodu na obalu a ještě do vlažné kaše vmícháme sýr, polovinu prolisovaného česneku, vejce a usekanou petrželku. Směs podle potřeby osolíme, opepříme a
přendáme do pekáčku vytřeného olejem. Polentu zapečeme v horké troubě asi při 250 °C dozlatova.
Sýrovou polentu necháme asi 20 minut odležet a mezitím si připravíme vepřové nudličky.
Maso zprudka ze všech stran orestujeme na oleji. Pak přilijeme malé množství vývaru a worchester, přidáme česnek a za stálého míchání necháme šťávu zhoustnout. Podle potřeby pokrm dochutíme solí a pepřem.
Zapečenou sýrovou polentu rozdělíme na porce, obložíme vepřovými nudličkami a podáváme se zeleninovým salátem.

Polenta se připravuje z kukuřičné krupice a vody a vaří se skoro hodinu. Proto existují instantní typy polenty, hotové za pár minut. Instatní polenta byla předem uvařena výrobcem a opět vysušena, proto jí to pak v kuchyni netrvá tak dlouho, než změkne, nabobtná a zhoustne.

Logo

Nedovařená, nedostatečně vodou doplněná polenta na talíři ihned tuhne, protože do sebe i nadále vstřebává vlhkost. Připraví vás o kus chuťového zážitku a možná své strávníky či sebe odradíte od dalších pokusů s touto surovinou, což by byla škoda.

autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka