Zámek Žleby má překrásnou zámeckou kuchyni. Na svou dobu byla velice moderní

23. červenec 2018
Česko – země neznámá

Středočeský Zámek Žleby má sice historii sahající do 13. století, ale dnešní romantickou podobu získal až v polovině 19. století zásluhou pánů z Auerspergu. Auesperkové Žleby vnímali jako výkladní skříň svého majetku. Na zámku tak nebyla nouze o bohaté hostiny v překrásných reprezentativních sálech. A na jídle se tu rozhodně nešetřilo. Zámek Žleby se proto pyšní jednou z nejkrásnějších zámeckých kuchyní, která byla navíc na svou dobu velmi moderní.

Zásoby jídla tu byly uchovávány v těch nejlepších podmínkách. Místní hluboké sklepy vedou do zbytků původního hradu z 13. století a nabízejí ideální klima pro skladování potravin. Zámecká kuchyň byla navíc vybavena nejnovějšími přístroji své doby.

Zámek Žleby se pyšní jednou z nejkrásnějších zámeckých kuchyní

Každý kuchyňská činnost měla svoji zvláštní, dokonale vybavenou místnost. „Jsou tu dvě pece, za nimi pak bourárna masa a také velká přípravna, která sloužila jako provozní zázemí tomu hlavnímu kuchyňskému provozu. A k vidění je tu třeba i předchůdkyně horkovzdušné trouby. K nejstarším zámeckým prostorám pak patří udírna,“ vyjmenovává zařízení kuchyně kastelán žlebského zámku Tomáš Řehoř.

Zámecká kuchyně je navíc vybavena jednou z nejrozsáhlejších sbírek cínového a měděného pocínovaného nádobí. Vedle klasických varných nádob, jako jsou hrnce, kastroly či pekáče, jsou zde i pečící plechy ze stejných kovů. A nechybí ani velké množství nejrůznějších forem na sladké pečivo, na cukroví a podobně.

Kuchyně na zámku Žleby je nejen prostorná, ale i příjemně chladná. A ti, co tu vařili, z ní navíc měli krásný výhled z oken. A dokonce ani pro vodu nemuseli chodit daleko, protože majitelé zámku nechali zřídit kašnu s pitnou vodou přímo v kuchyni.

V zámecké oboře můžete vidět bílé jeleny

Zámek ale není jedinou zajímavostí obce. Pozoruhodná je ve Žlebech také obora, která představuje jednu z lokalit, kde je chována vzácná bílá jelení zvěř. Objekt ve správě státního podniku Lesy České republiky má rozlohu 121 hektarů a leží jižně od obce Žleby v lesním komplexu navazujícím na zámecký park.

Jen pět minut chůze od zámku je dobře přístupná ukázková obora, kde jeleny nejen uvidíte, ale dozvíte se i vše o minulosti, současnosti a dalších plánech k zajištění prosperity této krásné zvěře.

Výběhy s muflony, daňky, jeleny sika, srnčí zvěří a divočáky vám pak představí další obyvatele našich lesů. K atraktivitě areálu navíc přispívají i sokolnické ukázky spojené s výkladem o problematice chovu a ochraně dravců.

https://www.zamek-zleby.cz/cs

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři