Zámek v Adršpachu nabízí každoročně několik novinek. Ani letošní prázdniny nejsou výjimkou

31. červenec 2022 07:41

Zámek v Adršpachu na Náchodsku postupně doplňuje vnitřní expozice. Návštěvnické okruhy tak každý rok rozšíří o několik novinek. Navíc se v přízemí historické stavby střídají aktuální výstavy. A my jsme do památky přijeli právě ve chvíli, kdy jeden z ostravských malířů stěhoval do galerie své obrazy.

Zbyněk Kráčmar, malíř a také horolezec a cestovatel. Když otevřel své auto aby z něj vyndal své obrazy, tak jako první na nás jako první vykoukla bagáž, náhradní boty a vše ostatní, co člověk potřebuje na výlety do hor. Na svých obrazech má hodně zobrazeny zážitky z Himálají.

Čtěte také

„Mám k horám velký vztah, ale já jsem portrétista, maluji hodně portréty. V Himálajích jsem byl v roce 1988 při expedici. Bohužel nám tam tenkrát zahynuli na horách dva kluci. Ale pořád se chodilo někam na skály a život jsem prožil v tomto duchu. Prostě, kde je nějaký kopeček, tam jsem já.

První várka obrazů už je na svém místě, kolik jich bylo vlastně přivezeno? „Tuším, že je to 22 obrazů.

Tato výstava bude na zámku v Adršpachu přístupná až do konce srpna.

Čtěte také

Přecházím o patro výš, protože i tam jsou v zámku jisté novinky. A jdu v doprovodu Jolany Jánské, správkyně zámku. Přicházím se podívat na novinku letošního roku, tak kam to jdeme?

„Máme tu novou výstavu turistických předmětů Petra Hnyka, je to jeho celoživotní sbírka. A ta už u nás tedy zakotvila navždy. Je to nádherná výstava různých turistických předmětů od dob pana Nádherného, našeho barona.

Čtěte také

Vyšly jsem dvě patra nahoru a jsou tu k vidění plakáty, turistické ukazatele. „A také různé nálezy z hradu Adršpach a ze skal. Úlomky starých váz a nástrojů nebo náčiní, které se dříve používalo. Zejména z okolních hradů.

Kdo by se chtěl podívat na historii turismu v Adršpašských skalách, tak může až do konce října, kdy na zdejším zámku končí turistická sezóna.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související