Zámek v Adršpachu bude opět vypadat jako nový, s původní žlutou fasádou z dob barona Nádherného

9. srpen 2022 18:13

Na zámku v Adršpachu finišují práce na obnově čelní fasády. Obec za ni zaplatila necelých 5 milionů korun. Zámek měl v minulosti několik barevných odstínů. Zastupitelé spolu s památkáři se nakonec domluvili, že bude mít znovu svou původní světle žlutou barvu z doby barona Nádherného.

Čtěte také

„Celá tato část se opravuje, dělá se nový balkon, veškeré restaurátorské práce. Část už je hotová a východní strana, včetně věže, by brzy měla být také dokončena a předána,“ říká nezávislá starostka Adršpachu Dana Cahová.

Stojíme před zámečkem v Adršpachu a díváme se na jeho průčelí. Je tady lešení, jsou tu také řemeslníci. Ale lešení je už pouze jen na části stavby, zbytek je hotový. „Ano, nejvíce se pohnulo s věží, která se začíná vylupovat do krásy.

Mezitím, co si povídáme, tak dorazil Adam Zezula z územního pracoviště Národního památkového ústavu v Josefově.

Čtěte také

Co se tu bude tedy ještě po pracovní stránce odehrávat? „Fasáda ještě projde nějakými dodělávkami co se týče omítek, profilací a štukováním. A potom samozřejmě nátěrem.

Na co dohlížíte, čeho si všímáte? „Úplně všeho. Jde o to, aby se pohlídaly materiály, provedení, jestli firma dodržuje technologické postupy.

Ty postupy jsou jiné než na běžných stavbách? „Určitě. Jsou to tradiční materiály, které potřebují specifický postup a máčení. Aby tam nebylo moc cementu v omítkách, u klempířských prvků jsou to spoje. U kamenických prvků zase aby zase nedošlo k přílišnému vyčištění. Aby vše bylo provedeno správně a vypadalo tak, jak má.

Zámeček se opravuje už několik let. Dokonce se při opravách našlo i několik docela zajímavých prvků na fasádě. „Když stojíme teď u východní fasády, tak vlevo, směrem k cestě, restaurátoři našli fresku krále. Můžeme se na to jít podívat, vypadá to opravdu pěkně.

Čtěte také

Přicházíme k unikátní malbě. Pro neznalého člověka není úplně vidět, možná bychom si jí ani nevšimli. Ale pokud se pozorně zadíváme, tak spatříme obličej jednoho z králů. Je tam vidět také vidět zajímavé oblečení na dvou postavách.

„Je to asi na třech postavách, když se důkladně podíváme. Jsou tu vedle sebe dva králové, u toho druhého není vidět obličej, ale jen oblečení. A vpravo je ještě další obličej s oblečením.

Co se bude s touto freskou dít dál? „To je debata na další etapy oprav. Ještě to není úplně dořešené. Samozřejmě by bylo dobré zjistit, v jakém rozsahu se dochovaly ony renesanční omítky a jak přesně vypadaly. A potom je otázka, zda je zase zakrýt nebo je naopak nějak prezentovat, dodává Adam Zezula.

Práce na obnově fasády zámku v Adršpachu skončí do 15. září.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související