Zámek Staré Hrady má nového vlastníka

23. září 2010

Dle informací o řízení - Katastrální úřad pro Královéhradecký kraj - Katastrální pracoviště Jičín, byla nemovitost zámek Staré Hrady, v katastrálním území Staré Hrady, převedena na nové nabyvatele - pana Rudolfa Suka a paní Petru Sukovou, a to ke dni zaplombování 17.7. 2007. Převodcem je Obec Staré Hrady. V zámku Staré Hrady je umístěna pobočka Literárního archivu Památníku národního písemnictví Praha. O prodeji zámku se ve Starých Hradech diskutovalo od loňského podzimu, proti prodeji památky protestovala ve dvou peticích část obyvatel. "Vypadá to, že si zastupitelé dělají, co chtějí. Rozhodně to ale není nezvratné," uvedl aktivista Stanislav Penc ze Starých Hradů, který tvrdí, že je možné napadnout prodej zámku u soudu.

Na zámku je uloženo na 1 600 fondů literárních a kulturních osobností a institucí českých zemí, mimo jiné se zde nacházejí pamětní místnosti Jaroslava Vrchlického, Aloise Jiráska a Elišky Krásnohorské. Pracoviště Staré Hrady je intenzivně využíváno českou i zahraniční badatelskou veřejností. Kulturní život na zámku Staré Hrady, garantovaný mj. zaměstnanci Literárního archivu Památníku národního písemnictví Praha, vstoupil do obecného povědomí. To vše je podle odpůrců prodeje zámku ohroženo.
Nový vlastník zámku ve Starých Hradech na Jičínsku spolumajitel realitní kanceláře Tana ze Dvora Králové nad Labem Rudolf Suk uvedl, že Obecnímu úřadu za památku, ve které v nájmu sídlí literární archiv Památníku národního písemnictví, zaplatí 30 milionů korun. Suk také řekl, že zámecké prostory zůstanou přístupné veřejnosti.
"Od sezony 2008 by měla být v zámku k vidění expozice předmětů z dob císaře Františka Josefa I. a také expozice o afrických expedicích bývalého ředitele Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem Josefa Vágnera," řekl Suk, který chce zámek postupně rekonstruovat. Podle Suka v zámku zůstane i literární archiv Památníku národního písemnictví. "Mají podepsanou nájemní smlouvu do roku 2015, dále záleží na jednání," dodal Suk.
Zámek ve Starých Hradech na Jičínsku chtějí získat do svého vlastnictví také potomci šlechtického rodu Schliků, kteří tvrdí, že jim zámek byl odebrán neoprávněně. Během diskusí o případném prodeji zámku stát nabídl obci, že zámek do své péče převezme za symbolickou jednu korunu a bude financovat opravu památky.

Spustit audio