Zámek Humprecht v Českém ráji je tento týden veřejnosti nepřístupný. Prochází náročnou opravou

11. srpen 2021 08:40

Pokud se chystáte do Českého ráje a v máte v plánu tento týden navštívit zámek Humprecht, nedostanete se tam. Až do 15. srpna je totiž pro veřejnost uzavřen, protože tam probíhají opravy. Dosud lidé mohli zámek navštívit v omezené míře, v současných dnech to možné není. Proč? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Právě tento týden mají pracovníci odborné firmy v plánu nejnáročnější a také poměrně nebezpečné práce na zámku Humprecht. Musí totiž vyměnit staré nosníky ve věži za nové. Pro představu, každý z nich váží kolem půl tuny.

Kvůli náročnému terénu se k zámku, který stojí na kopečku, nedostane jeřáb ani žádná jiná těžká technika. Vše se tedy už začalo tahat po lešení pomocí speciálního velkého navijáku, který je dimenzován až do váhy jedné tuny. Nosníky se budou tahat až přímo pod věž a následně se protáhnou oknem dovnitř. A to bude podle stavbyvedoucího poměrně náročné.

A pokud by se okolo objektu pohybovali návštěvníci, mohlo by to pro ně být nebezpečné.

Kdy se tedy turisté budou moc na zámek vydat a čekají je nějaká omezení?

Čtěte také

Podle kastelánky Dagmar Faměrové by se zámek Humprecht mohl pro zájemce otevřít už z kraje příštího týdne. Je ale zapotřebí počítat s tím, že opět bude platit určité omezení pohybu.

To znamená, že se kvůli stavebním pracím návštěvníci nedostanou úplně všude. Ale zpřístupněn by měl být hlavní návštěvnický okruh, který provede zájemce celkem 17 místnostmi a částečně i ochozem.

Expozice z druhého zámeckého poschodí je aktuálně přemístěna do budovy děkanství u kostela.

Co vše už se podařilo v rámci revitalizace opravit a odhalili dělníci něco zajímavého?

Pracovníci už mají za sebou například čištění stěn v celém druhém patře a také ve věži. Věž také získala novou fasádu. A právě ve věži se podařilo odhalit původní hlazené kletované omítky, které jsou podle kastelánky ve velmi dobrém stavu, což odborníky příjemně překvapilo.

Lovecký zámeček Humprecht u Sobotky v Českém ráji
postavil Ital Carlo Lurago v letech 1666 – 1668 pro Humprechta Jana Černína z Chudenic. Unikátní stavba je v podstatě věží elipsovitého půdorysu inspirovaná dobovou italskou architekturou. Interiéry jsou barokní. Pozoruhodný je oválný, šestnáct metrů vysoký hodovní sál v prvním patře, který proslul svou akustikou a mj. se využívá i ke koncertům nebo svatbám. Promluví–li někdo na jednom konci sálu, zvuk se nese až osm vteřin k uchu posluchače, který stojí na druhém konci. Z dřevěného vyhlídkového ochozu jsou daleké výhledy nejen do Českého ráje, ale za dobré viditelnosti mj. i do Českého středohoří a do Krkonoš. Turecký půlměsíc z 19. století na špičce věže propůjčuje zámku exotický nádech.

Tyto omítky byly nalezeny také ve druhém poschodí, ale tam bude nutná práce a zásahy restaurátorů, aby se je podařilo dát opět do pořádku.

Spustit audio

Související