Zámecký park ve Světlé nad Sázavou je vánočně osvětlený. Po rybníku plují svítící labutě

16. prosinec 2022

Ve Světlé nad Sázavou na Vysočině mají vánočně rozsvícený celý zámecký park. Nad cestami svítí hvězdy, na trávníku stojí andělé a zvířata. Se svařeným vínem v ruce můžete světelnou stezkou dojít až k rybníku, po kterém plují velké svítící labutě. A mezi stromy narazíte i na vlky.

„V říční vodě zrcadlí se smrk vyrostlý do nebe, mnoha světly září do tmy pro tebe i pro tebe. Zlatou bránou projdi zámkem, cestou z hvězd až k labutím, kmotra liška poradí ti, kam dát dopis od dětí,“ veršuje ředitelka kulturního zařízení Světlá nad Sázavou Jana Kupčíková. Krátká básnička přesně popisuje trasu vánoční procházky. Ta začíná u tureckého pavilonu na břehu řeky Sázavy a pokračuje k zámku, do kterého o Vánocích návštěvník vstupuje velkou svítící bránou.

Vánočně vyzdobené je i samotné zámecké nádvoří, kde probíhá každou adventní neděli bohatý program. Je tam i kavárna, která je otevřená až do 22 hodin a nabízí i horké nápoje s sebou do kelímku. Se svařeným vínem nebo čokoládou je večerní mrazivá procházka určitě příjemnější.

Cesta od zámku k rybníku, kde stojí zvonička a truhla na přání Ježíškovi, je značená svítícími hvězdami nad hlavami a zářivými anděly, zvířaty nebo sněhovými koulemi v trávě. Nikdo tam dětem nebrání přijít blíž třeba až ke třímetrovému vlkovi. Kolem potůčku blikají bludičky a na rybník hvězdou ukazuje anděl.

Anděl ukazuje cestu

Nejdéle ale lidé postávají u rybníka. Na něm totiž plují dvě velké svítící labutě. „Jsou na pontonech,“ prozrazuje Jana Kupčíková s tím, že za jejich instalací stojí šikovní pracovníci technických služeb. A na ostrůvku uprostřed rybníka stojí altánek a anděl. Ty se rozsvítí každých patnáct minut a hraje při tom hudba. „Jsou tady lidi, kteří neudrží slzy a rozbrečí se, protože je ta hudba dojímá.“

Na vánoční procházku světelským zámeckým parkem se můžete vydat až do 9. ledna 2023.

Zámek Světlá nad Sázavou
Spustit audio