Zámecké kotlety. Vynikající maso a k tomu palačinky

Jedná se o lahodný pokrm, který svým názvem zámecké kuchyni rozhodně hanbu neudělá. Na první pohled se zdá recept složitý, ale není tomu tak.

Ingredience
  • 4 kotlety bez kosti (vepřové karé) po cca 120 g
  • olej na smažení
  • mletý pepř, worchesterská omáčka, sůl
  • 1 lžíce másla
  • 100 g čerstvých žampiónů nebo malá konzerva sterilovaných
  • kousek pórku
  • Na 4 ks palačinek: 150 ml mléka
  • 100 ml sodové nebo minerální vody perlivé
  • 6 PL hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl, svazek směsi bylinek (petrželka, libeček, bazalka, saturejka, dobromysl,...)

Nejprve si připravíme těsto na palačinky. Mléko, sodovku, mouku, vejce a sůl důkladně rozmícháme a necháme cca 1 hodinu stát. Pak přidáme najemno nasekané bylinky, promícháme a v pánvi upečeme 4 palčinky. Potom nakrájíme očištěné žampióny a pórek na plátky, osolíme a na kousku másla krátce podusíme.

Kotlety otřeme vlhkou utěrkou, po stranách je několikrát nařízneme a lehce naklepeme, osolíme a opepříme. V rozpáleném oleji je opečeme z každé strany cca 4 minuty. Opečené kotlety odložíme na teplé místo. Výpek necháme vydusit do tuku, pak přidáme kousek másla, zakápneme worchesterskou omáčkou a chvilku provaříme s malým množstvím vody. Kotlety upravíme na teplé talíře, na každou navrstvíme podušené houby s pórkem, polijeme výpekem a obložíme úhledně složenými palačinkami.

Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, zejména hranolky, dušená, sterilovaná nebo čerstvá zelenina, různé saláty. Kdo má rád, dobře se hodí i tatarská omáčka.

Kotlety můžete do upečených palačinek zabalit nebo z nich vytvořit kornoutky a naplnit je dušenými houbami. Jistě najdete variantu podle svého vkusu, která vám bude nejvíce vyhovovat.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko