Zámecké barokní divadlo v Českém Krumlově je zachovalejší než to ve Versailles

7. březen 2023

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově navštívilo mnoho z nás. Věděli jste ale, že to není první divadelní scéna na tomto zámku?

Už v roce 1686 nechal v areálu zámku vybudovat barokní divadlo Jan Kristián z Eggenbergu. A je tam dodnes. S hlavním komplexem budovu divadla spojuje známý plášťový most, takže ho najdete snadno.

Na přelomu 17. a 18. století působila na zámku stálá skupina profesionálních herců a hudebníků a jejich repertoár byl celkem široký. V krumlovském barokním divadle se hrály hry Lope de Vegy, Williama Shakespeara nebo Moliéra. Barokní divadelníci byli opravdu vynalézaví. Díky dochovaným dekoracím se můžeme i dnes přesvědčit, jak dokonalé iluze prostředí dokázali vytvořit. Třeba rozlehlý francouzský park nebo prostorný taneční sál vypadají díky přesné perspektivě jako skutečné.

Současná podoba divadla je z poloviny 18. století a ze stejné doby je i vnitřní vybavení a malířská výzdoba. K divadlu patří stovky dekorací, kostýmů, rekvizit i libreta a notové party. Díky tomu je soubor barokního divadla v Českém Krumlově jedinečnou kulturní památkou světového významu. Podobná zámecká divadla mají třeba ve Versailles nebo v Bayreuthu, ale to krumlovské je jednoznačně nejzachovalejší.

autor: Jan Herget
Spustit audio