Žaltman a Žernov, dvě rozhledny slibující výhled do kraje. Zatím se rozhlédnete jen na jedné z nich

1. srpen 2020 10:12

Zavedeme vás ke dvěma rozhlednám, jména obou začínají na písmeno Ž. Žaltman a Žernov slibují výhled do dalekého kraje, ale rozhlédnete se zatím jen na jedné z nich. Rozhledna Žaltman  na nejvyšším vrcholu Jestřebích hor bude totiž hotová až na konci září. Ta na Žernově zase stojí v neobvyklé nadmořské výšce. 

Vyšli jsme nahoru a fouká tady pěkný vítr. Čteme nápis: Pozor, proveden nátěr z vnější strany rozhledny. Zrovna se tu tedy opravuje.

Čtěte také

„Rozhledna se udržuje. Probíhají nátěry na nosných sloupech," říká nezávislý starosta Žernova Libor Mojžíš.

Ten nás doprovází po téměř stovce schodů na vrchol rozhledny v Žernově.
„Zajímavá je asi tím, že není v nijak velké nadmořské výšce na nějakém opravdu známém a velkém kopci. I když jsme v nadmořské výšce pouhých 375 metrů nad mořem, tak jsme pyšní na to, že vidíme na Krkonoše, Orlické hory, Hejšovinu, na Barchoviny, na Hořičky. To jsou všechno hezká místa a hezké rozhledy."

Ty slibuje také nová rozhledna, která bude teprve postavena na vrcholu hory Žaltman na Trutnovsku. Nahradí původní stavbu, kterou za roky její služby přerostly okolní stromy a znemožňovaly výhled.

V těžko přístupném terénu na vrcholu hory Žaltman v Jestřebích horách začala stavba nové rozhledny

„Tak už konečně bude rozhledna nad stromy. Byl tam ještě návrh pokácet nějaké stromy, ale to neprošlo," s úsměvem doplňuje jeden z řemeslníků Martin Kulda.

V jeho výrobní hale v těchto dnech vzniká železná konstrukce, která bude mít celkem čtyři patra.
„Rozhledna bude vysoká 22 metrů, plus zábradlí a plus také základová patka, která je nyní metr a půl vysoká. Z vršku rozhledny předpokládáme viditelnost do Kostelce, na vodní nádrž Rozkoš, měl by být krásný výhled na Krkonoše. Myslím si, že bude vidět i na Orlické hory a na další místa v okolí."

Čtěte také

Momentálně jsou připravené hromosvody, spodní rám pro konstrukci a na řadě je výroba schodů. Hotové jsou i betonové patky na Žaltmanu, jejich výroba prý nebyla úplně jednoduchá.
„Oproti klasickým rozhlednám tato stojí na skále. Tudíž tam není vybudována běžná patka. To znamená, že ta betonová patka v současném provedení je větší a viditelnější než bývají ostatní."

Na novou rozhlednu řemeslníci použijí přibližně 45 tun železa. Samotnou konstrukci bude na místě pomáhat sestavovat vrtulník.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související